`Palestijnse vluchtelingen terug naar Gaza'

Israel heeft toegezegd dat alle Palestijnse vluchtelingen die al meer dan 20 jaar noodgedwongen verblijven in de Egyptische Sinaï-woestijn voor het eind van volgend jaar kunnen terugkeren naar Gaza. Het gaat om een groep van ongeveer 4.000 Palestijnen die in het begin van de jaren zeventig op Israelisch gezag moesten verhuizen in verband met de aanleg van wegen. Na Israels teruggave in 1982 van de in 1967 veroverde Sinai bleven zij achter op Egyptisch grondgebied. Sinds 1994, na de akkoorden van Oslo, heeft Israel ingestemd met de terugkeer van 2.500 vluchtelingen, maar 1.500 `slachtoffers van de vrede' verblijven nog steeds in het Egypte. Oorspronkelijk zou de laatste groep pas aan het eind van 2005 mogen vertrekken, maar na overleg met de Canadese regering en het Palestijnse gezag, dat het bestuur uitoefent over de Gaza-strook, is Israel er akkoord mee gegaan hun terugkeer te versnellen. (Reuters, AFP)