Oud-nazi krijgt in Turijn levenslang voor executies

Een voormalige topofficier van de Duitse inlichtingendienst is gisteren door een rechtbank in Turijn bij verstek tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld omdat hij als kapitein van de SS in 1944 opdracht had gegeven tot de executie van vijftien Italianen in Milaan.

De 87-jarige verdachte, Theodor Saevecke, woont in Hamburg. In Italië wordt gevangenisstraf pas actief als de verdachte is uitgeprocedeerd. Maar de openbare aanklager in Turijn overweegt de arrestatie van Saevecke te vragen. In dat geval kan Italië een uitleveringsverzoek indienen.

Met de executie van vijftien mensen op de grote piazza Loreto in Milaan nam de SS wraak voor een aanval die door partizanen was uitgevoerd op Duitse soldaten. De woede in Italië over deze executies en over het feit dat de lijken een paar uur op het plein werden gelaten, heeft ertoe bijgedragen dat negen maanden later de stoffelijke resten van de fascistische dictator Benito Mussolini, zijn minnares en een aantal fascistische leider op hetzelfde plein werden opgehangen, aan hun voeten.

Saevecke heeft na de oorlog een paar jaar voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gewerkt en begon in de jaren vijftig carrière te maken bij de Duitse politie. Hij is uiteindelijk opgeklommen tot tweede man van de contraspionagedienst.

Volgens Saeveckes advocaat is niet bewezen dat zijn cliënt opdracht heeft gegeven tot de massa-executie. Het hof achtte dat wel bewezen en zei dat een aantal verzachtende omstandigheden teniet is gedaan door de wreedheid en de vooropzet bij deze massamoord.

Het proces in Turijn heeft in Italië veel minder opzien gebaard dan het proces tegen de voormalige SS-er Erich Priebke, omdat de verdachte zelf niet aanwezig was bij het proces. Er loopt in Italië nog een tweede juridisch onderzoek tegen Saevecke. Hij wordt er ook van verdacht persoonlijk verantwoordelijk te zijn geweest voor de moord op vijf joden en de deportatie van 58 andere joden.