Museum Boijmans mag villa slopen

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam mag voor zijn uitbreiding de naburige dubbelvilla uit 1864 gedeeltelijk slopen. Bestuursrechter Simons heeft vanmorgen een klacht van een huurster van deze Villa Alckmaer niet-ontvankelijk verklaard.

De Raad voor Cultuuur adviseerde eerder, evenals een onafhankelijk specialist, het symmetrische pand als rijksmonument te registreren. Zowel het architectuur-historisch belang als ook de situering, middenin het 19de-eeuwse `Waterproject' van stedebouwkundige Rose, gaven daarbij de doorslag.

Eerder had de huurster bij het ministerie van OC en W bezwaar gemaakt tegen het niet verlenen van een monumentale status aan het pand. Omdat zo'n bezwaar schorsende werking heeft, mocht er niets met de villa gebeuren. Gezien de haast van de gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen verleende de stad zichzelf een sloopvergunning. Ook daartegen maakte de huurster van de villa bezwaar.

Rond de villa zijn diverse procedures gevoerd. Nog steeds loopt er een bodemprocedure. Inmiddels heeft de uitbreiding van Boijmans, een l-vormige verlenging van de huidige gevel, naar ontwerp van het Belgische architectenpaar Paul Robbrecht en Hilde Daem, al maanden vertraging opgelopen. Maandag aanstaande wil het museum gaan slopen, zonder een aanlegvergunning op grond van het bestemmingsplan, een procedure die twee tot vier maanden duurt. Twee tentoonstellingen, gepland in begin 2001, het jaar dat Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa is, zijn afgelast.