Maaltijd op stand voor $19,99

In de stad New York – of eigenlijk Manhattan – zijn meer dan duizend restaurants die er toe doen. De allerbeste daarvan zijn meestal onbereikbaar voor de doorsnee New-Yorker, maar ook voor bezoekers van de stad. Het eet niet lekker als je weet dat je je de hap op je vork eigenlijk niet kunt veroorloven.

Daarom is er elk jaar in juni `Restaurantweek'. Meer dan honderd uitstekende restaurants serveren dan lunch voor een vaste prijs – te weten $19.99 per persoon. Dat is redelijk betaalbaar, maar bedenk dat belasting en fooi er nog bovenop komen. Dan is het al gauw 25 dollar en je wilt misschien ook nog iets drinken.

Het is echter een unieke gelegenheid om naar restaurants te gaan waar je anders nooit komt. Union Square Café is echt een heel goed restaurant dat al jaren zeer hoog op de lijst staat van restaurantcritici. Café des Artistes heet het meest romantische restaurant in de stad te zijn, al zijn de wandschilderingen volgens sommigen seksistisch. En wie weet, als een restaurant als de Gramercy Tavern heel goed bevalt, heb je toch opeens het geld er voor over om er ook te dineren.

Restaurantweek begon in 1992 toen de Democratische Conventie in de stad gehouden werd. Het bleek een ideale gelegenheid om een groter publiek kennis te laten maken met de betere restaurants. Sommige restaurants die op de lijst staan voor Restaurantweek hebben het hele jaar door al een lunchmenu met een prix-fixé, zoals de Gotham Bar & Grill. Andere gebruiken Restaurantweek als de aanloop naar een overbrugging van de zomer. Zij bieden een vaste prijs van $19.99 tot Labor Day, het eerste weekend in september. Weer andere restaurants bieden de vaste prijs tot het einde van het jaar en gebruiken Restaurantweek om wat meer klandizie te krijgen.

Enkele tips: ga eens eten in `21' op 21 West 52nd Street, dat nog steeds de naam en de ambiance heeft, maar qua eten in de subtop zit. Of the Tribeca Grill van Robert de Niro, die zich er zelden vertoont, maar heel dicht in de buurt woont. En Lutèce, Montrachet, Nobu, Il Mulino, La Caravelle zijn al jaren toppers in de stad. Ze krijgen van Zagat's, New Yorks eigen Michelingids, vaak meer dan 25 punten, wat wil zeggen: `buitengewoon goed tot volmaakt'.

Voor wie alles al kent is een lunch in de `Greatest Bar on Earth at Windows on the World' altijd leuk. Het restaurant is op de 107de verdieping van het World Trade Center en de vaste prijs voor een lunch loopt door tot het eind van het jaar. Zijn ze tijdens Restaurantweek al volgeboekt? ,,Nee, nog lang niet'', aldus een woordvoerder.

Informatie over Restaurantweek en de deelnemende restaurants is te vinden op de website www.restaurantweek.com. Het is aan te raden tijdig te reserveren, te vertellen dat het om het $19.99 menu gaat en te vragen naar kledingvoorschriften. Het schijnt raadzaam te zijn de reservering daags tevoren te bevestigen.