Kosovo compenseert lager Wall Street

De Amsterdamse effectenbeurs liet zich vanochtend nu eens niet leiden door de stemming op Wall Street. Terwijl de Amerikaanse beursindex gisteren 0,7 procent daalde, kon de AEX tegen het middaguur nog een minieme plus laten zien van 0,1 punt tot 568,84. Mogelijk compenseerde de ontluikende vrede in Kosovo de daling van de Dow Jones.

Vooral ASM Lithography, toeleverancier aan de chipindustrie, gaf de aandelenhandel een stimulans. De internationale brancheorganisatie van de chipindustrie, de Semiconductor Industry Association, heeft de groeiprognoses voor de sector verhoogd. Het aandeel ASML reageerde met een stijging van ruim 6 procent tot 49,15 euro.

Automatiseerder Baan kon de stijging van de afgelopen dagen niet voortzetten. Het fonds leverde 5 eurocent in tot 13,15 euro.

De voedselfondsen leken geen last te hebben van het dioxinendrama. Zowel voedingsproducent Numico als de grootwinkelketen Laurus boekten vanochtend een kleine plus. Detailhandelsconcern Ahold boekte daarentegen een verlies van 35 eurocent op 34,85 euro. Beleggers wachtten vol spanning op de kwartaalcijfers die vanmiddag worden gepubliceerd.

Een bericht in de Wall Street Journal dat Heineken op het punt staat de Spaanse brouwer Cruzcampo over te nemen duwde het aandeel 95 eurocent omhoog naar 52,65 euro. Volgens de krant zou Heineken vandaag de overname bekendmaken. De bierbrouwer wilde niet reageren.

Op de lokale markt deden de snoepaandelen Klene en Van Melle goede zaken. Van Melle maakte vanochtend voorbeurs bekend dropfabrikant Klene over te willen nemen. Van Melle doet een openbaar bod van 25,40 euro per aandeel op alle uitstaande aandelen Klene.

Dat komt neer op een premie van 54 procent op de gemiddelde slotkoers in de afgelopen drie maanden. Het aandeel Klene steeg na de bekendmaking met 21 procent naar 23 euro. Van Melle won 4,76 procent en kwam uit op 65 euro.