Klap voor economie

De dioxinencrisis betekent een flinke klap voor de Belgische economie. Analisten schatten dat de economische groei dit jaar tussen 0,2 en 0,5 procent lager zal uitvallen dan tot voor kort nog werd voorspeld. Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Economische Zaken zijn er nog geen officiële schattingen van de schade.

Organisaties van landbouwers, middenstanders en van de voedingsindustrie hebben allemaal eigen taxaties van de schade, die ze bij voorkeur door de Belgische overheid vergoed willen hebben. Volgens de Vlaamse Boerenbond hebben landbouwers tot nu toe zo'n 760 miljoen gulden schade geleden. Iedere dag dat de crisis langer duurt komt ongeveer twintig miljoen gulden bij. Volgens Boerenbond-voorzitter Noël Devisch wisten de leden van zijn organisatie niet dat er gebruikt frituurvet in veevoer werd verwerkt. Hij zei dat de Vlaamse veetelers zich net als de consumenten slachtoffers voelen van de veevoerindustrie.

Een groot deel van de Belgische export ligt plat. Fabrikanten van koekjes waarin boter of eieren zijn verwerkt kunnen hun producten niet meer in het buitenland kwijt en hebben hun productie moeten stilleggen. Bij beroemde Belgische chocoladefabrikanten als Leonidas is de productie van bonbons voorlopig gestopt. In chocolade wordt boter verwerkt, een van de Belgische producten die als verdacht uit de handel zijn genomen.

Bezorgd over het imago van Belgische producten in het buitenland stuurt de Belgische premier Dehaene faxen aan de internationale pers waarin hij meldt dat zijn land altijd bekend is geweest om de kwaliteit van het voedsel en dat de gezondheid van consumenten de eerste zorg is van zijn regering.

De Belgische zuivelsector heeft berekend een schade te lijden van ongeveer vijftig miljoen gulden. De middenstandsorganisatie NCMV wil dat de Belgische regering een pot met 150 miljoen gulden ter beschikking stelt van getroffen bedrijven. Deze organisatie komt op voor slachterijen, de groot- en de kleinhandel. De NCMW wil ook dat de overheid levensmiddelen opkoopt die door de crisis niet verkocht kunnen worden.

De regering heeft al toegezegd dat getroffen ondernemers uitstel kunnen krijgen voor het betalen van belastingen en sociale premies. In de campagne voor de Belgische verkiezingen van aanstaande zondag is de schadevergoeding een populair thema geworden. De Vlaamse liberalen, die niet in de huidige regering zitten, willen dat de uitstel voor belastingbetaling voor onbepaalde tijd geldt. Maar de socialistische leider Tobback vindt at er geen sprake van kan zijn dat de belastingbetalers voor de schade opdraaien. Hij wil dat die wordt verhaald op de veevoederindustrie die volgens hem jarenlang veel geld heeft verdiend.