Japanse economie toont groei

De Japanse economie heeft in vergelijking met het voorgaande kwartaal in de eerste drie maanden van dit jaar een groei doorgemaakt van 1,9 procent. Het is voor het eerst in anderhalf jaar dat de economie, van kwartaal op kwartaal, een groei laat zien. Op jaarbasis bedroeg de groei zelfs een verrassende 7,9 procent.

Volgens het Japanse economische planbureau Epa valt de vergelijking op jaarbasis heel wat minder positief uit. In het afgelopen boekjaar – lopend tot en met maart van dit jaar – kromp de economie met 2 procent. Volgens economen geven de huidige cijfers geen garantie voor een echt economisch herstel.

Andere indicaties, zoals de omvang van machine-orders die met 14 procent daalde, stemmen juist weer pessimistischer. De Japanse effectenbeurs reageerde positief op de groeicijfers en sloot 2,9 procent hoger.

(Reuters)