Internationale beurzen

De aandelenhandel op de Britse beurs stond vanochtend in het teken van een mogelijke verlaging van de rente door de Bank of England. Aan het eind van een tweedaagse vergadering besloot het monetair comité de belangrijkste korte rente met 0,25 procent te verlagen tot 5 procent. Voordat de verlaging bekend werd kon GEC, dankzij meevallende winstcijfers, als een van de weinige beursfondsen een koersstijging zien. De index FTSE 100 stond aan het eind van de ochtend 44 punten lager op 6.408,7.

De ontluikende vrede in Kosovo had vanochtend een positieve invloed op de Duitse beurs. De DAX-index steeg met 0,4 procent tot 5.275,4 punten. BASF werd 2 procent meer waard na geruchten over een mogelijke verlaging van boetes die het chemieconcern nog in de Verenigde Staten moet betalen.

PARIJS

Behalve naar Kosovo keek de Franse effectenbeurs ook naar onverwacht gunstige groeicijfers van de Japanse economie. Onder aanvoering van autoproducent Renault, dat de koers met meer dan 6 procent zag stijgen, ging de CAC-40 met 0,5 procent omhoog tot 4.445,78 punten.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de beurs van New York zijn gisteren verder gedaald. De Dow Jones-index zakte met 75,35 punten tot 10.690,29. De daling van 0,7 procent volgt op een verlies van 1,3 procent op de voorgaande dag.

De bezorgdheid dat de rente in de VS over niet al te lange tijd omhooggaat bepaalde grotendeels het koersverloop. Het rendement op de obligaties steeg tot boven de 6 procent. Verder was, net als de dag ervoor, sprake van winstnemingen. Veel bedrijfsnieuws dat de koersen kon beïnvloeden was er niet. Beleggers wachten op nieuwe cijfers over onder meer de ontwikkeling van de consumenten- en de producentenprijzen, die deze week naar buiten zullen komen. Procter & Gamble moest 2,7 procent omlaag na de aankondiging van een reorganisatie die 15.000 banen gaat kosten. Verder deed Lockheed Martin het slecht na een mededeling dat de winst sterk tegenvalt.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vanochtend fors gestegen door meevallende groeicijfers over de economie. De Nikkei-index steeg met 480,12 punten (2,9 procent) tot 17.102,62. De Japanse aandelenkoersen werden ook gestimuleerd door geruchten dat de regering de werkgelegenheid gaat stimuleren. Vooral cyclische aandelen, die erg afhankelijk zijn van de economische situatie, deden het goed.