Hunebedpaspoort

Eigenlijk zijn het gewoon grote stenen, die aan de randen van Drentse bossen en weilanden liggen en zo'n driehonderd jaar geleden nog werden gebruikt om kerken mee te bouwen of dijken te verzwaren. In de IJstijd zijn ze in Nederland beland en zo'n 3000 jaar geleden werden er hunebedden (grafkelders) van gemaakt. Dat maken van die grafkelders moet een hele klus geweest zijn, die soms jaren duurde. Archeologen denken dat de stenen met rollers en sleden (over de sneeuw in de winter) met behulp van ossen naar een plaats werden gesleept. Ze werden gebruikt als grafkelder voor het hele dorp en bij opgravingen zijn ook resten gevonden van potten, vuurstenen werktuigen en soms ook sieraden die aan de doden werden meegegeven. In de Drentse plaats Borger zit het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum (NHI), daar is nu een nieuwe expositie te zien Met het oog op....Hunebedden.Kinderen t/m 14 jaar kunnen een hunebedpaspoort halen. Maar daarvoor moeten natuurlijk wel eerst wat vragen worden beantwoord en plechtig worden beloofd nooit hunebedden of andere archeologische monumenten te beschadigen. Ook is er een puzzel-pad voor kinderen van 6 tot 8 jaar, waar je met Rik, een erg oud aardappelmannetje met stekelhaar op reis gaat en een puzzelroute voor kinderen vanaf 10 jaar die met Igar, een jongen die 3.500 jaar geleden leefde, op stap gaan door de hunebed. En lijkt het je leuk om op school een werkstuk over hunebedden te maken of een spreekbeurt te houden, dan stuurt het NHI je op verzoek informatie toe. Ook zijn er posters, bouw- en kijkdoosplaten en stickervellen te bestellen.

*Hunebedpaspoort voor kinderen t/m 14 jaar. T/m 4 juli in het Nationaal Hunebed Informatiecentrum, Bronnegerstraat 12, Borger. Open ma-vr 10-17u, za en zo 13-17u. Toegang ƒ4 voor kinderen t/m 12 jaar, daarboven ƒ5,50. Inl 0599-236374.