GALERIE

Voebe de Gruyter

In haar werken richt Voebe de Gruyter de blik van de toeschouwer op de schoonheid van kleine, schijnbaar onbenullige details: verfrommelde propjes papier, de krassen op de onderkant van een emmer of het afgekloven uiteinde van een balpen. In Galerie Van Gelder toont zij t/m 17 juli haar nieuwe werken. Planciusstraat 9A, Amsterdam. Di t/m za 13-17u30.

Leiko Ikemura

De keramische beelden, tekeningen en aquarellen van de Japanse, in Duitsland woonachtige kunstenares Leiko Ikemura tonen een combinatie van Aziatische en westerse invloeden. Haar kleurrijke werken beelden een fabelrijk uit, waarin mensen en fantasierijke beesten samenleven. Ikemura werkt met oermaterialen als water, klei, zand, pigmenten en vuur. T/m 17 juli in Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u. Gelijktijdig is een installatie van Marja van der Heiden te zien.

Hans Eneman

De Belgische kunstenaar Hans Eneman verbindt op zijn tentoonstelling in Moira de tango met de geschiedenis van de twintigste eeuw. In zijn Tango des Jahrhunderts zette hij de danspassen van de tango uit op de vloer en schreef hij in de voetjes honderd woorden die de twintigste eeuw zouden moeten samenvatten. Tevens zijn video's te zien van koppels die de tango dansen en een dansende Hitler. T/m 27 juni, Wolvenstraat 10, Utrecht. Do t/m zo 13-18u.

En verder

Nieuw werk van Teske Clijsen en Erik Olofsen t/m 23 juni in Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Schilderijen van Hans Broek t/m 25 juni in de Nederlandsche Bank, Westeinde 1, Amsterdam; Nynke Deinema t/m 17 juli bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Foto's van Maarten Wetsema t/m 24 juni in Galerie van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; Beelden van Carel Visser t/m 14 juli in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; Beelden van Joost van der Toorn en schilderijen van Herbert Hamak t/m 27 juni in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; Schilderijen van Roland Berning t/m 27 juni in Galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, Haarlem; Schilderijen van Guin Amant t/m 27 juni in Galerie Wind, Steenhoffstraat 6, Soest; Sculpturen van Kubach & Kropp t/m 4 juli in Galerie Resy Muijsers, Nieuwlandstraat 22, Tilburg; Schilderijen van Bob Negrijn en een video van Lydia Schouten t/m 26 juni in Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.