Flitsende ouverture hockeyvrouwen

Opvallend agressief en zelfverzekerd hebben de Nederlandse hockeysters zich vandaag in Brisbane opgeworpen als de uitdager van wereld- en olympisch kampioen Australië. Op de openingsdag van het toernooi om de Champions Trophy won de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek met 3-0 van het vooraf zo gevreesde Argentinië. ,,Zonder nu arrogant te worden, wij zijn gewoon heel sterk'', sprak Van 't Hek na afloop met evenveel overtuiging als zijn speelsters op het veld hadden getoond.

Die zelfverzekerde houding stond in schril contrast met gisteren, toen Van 't Hek nogmaals zijn ontzag voor de kampioen van Zuid-Amerika onder woorden bracht. ,,Die ploeg is een lust voor het oog, met voorin twee gevaarlijke spitsen'', wist de oud-international, die zijn kennis vooral baseerde op een recente oefentrip naar Argentinië. Vijf keer speelde het elftal van Van 't Hek in december in Buenos Aires en Rosario en verder dan twee gelijke spelen kwam Nederland niet.

Vandaag waren de rollen omgedraaid. Niet het frivole Argentinië, maar het in een gestroomlijnde outfit gestoken Nederland zette de tegenstander op het verkeerde been. Hoopvol was vooral de openingsfase, toen de Europees kampioen venijnig van zich afbeet en na acht minuten via een backhand van Fleur van de Kieft de leiding nam. ,,Het breekpunt in de wedstrijd'', constateerde Van 't Hek.

Minstens zo opbeurend was het rendement van de strafcorner. In de voorlaatste oefenwedstrijd, twee weken geleden tegen Canada (4-0), hielpen Dillianne van den Boogaard en Ageeth Boomgaardt nog twaalf mogelijkheden om zeep. Tegen Argentinië mocht het Bossche duo vier keer aanleggen vanaf de rand van de cirkel. Twee pogingen resulteerden via een rebound in een doelpunt: eerst via de stick van opnieuw Van de Kieft (0-2), op slag van rust via aanvoerster Carole Thate (0-3).

Tevreden was Van 't Hek naderhand vooral over de mentale winst die zijn selectie sinds het wereldkampioenschap, vorig jaar in Utrecht, heeft behaald. Raakte zijn ploeg toen al snel het spoor bijster zodra spelverdeelster Thate even de zijlijn opzocht, nu nemen de bankzitters haar taken ogenschijnlijk moeiteloos over. ,,Vorig jaar wisten we niet waar we stonden, inmiddels weten we dat we serieus meedoen om de prijzen'', aldus Van 't Hek.

Tekenend ook voor de mentale omslag was de wijze waarop Nederland omging met het omstreden experiment van de shoot-regel waartoe de internationale hockeybond (FIH) besloten heeft. Alleen in het geval van een opzettelijke voet tegen de bal fluit de scheidsrechter nog. De regelaanpassing vergt een andere manier van spelen, volgens Van 't Hek. ,,Maar wie mentaal zo sterk is als wij laat zich niet van de wijs brengen'', constateerde Van 't Hek verheugd.

Minder fluiten betekent minder rustmomenten en de hockeysters ondervonden daar vandaag in het matig bezette State Hockey Centre (700 toeschouwers) de gevolgen van. Met morgen de confrontatie tegen Zuid-Korea in het vooruitzicht, gevolgd door duels tegen Nieuw Zeeland (zondag) en Duitsland (maandag), prijst Van 't Hek zich gelukkig dat hij in Brisbane achttien in plaats van zestien speelsters tot zijn beschikking heeft. ,,Want we zullen ze keihard nodig hebben'', zo vermoedde hij vandaag. Aanvankelijk was de bondscoach tegen de nieuwe regel. ,,Maar ik ben van mening veranderd. Er komt veel meer vaart in de wedstrijd. Bovendien wordt de strafcorner in de nieuwe regelgeving minder belangrijk. Daar ben ik altijd een voorstander van geweest.''

Australië is de uitgesproken favoriet voor de eindzege in Brisbane. Sinds 1993 wonnen The Hockeyroos alle internationale toernooien en niets duidt erop dat de ploeg een jaar na de wereldtitel aan slijtage onderhevig is. Van 't Hek mag graag verkondigen dat de kloof met de machine van collega Ric Charlesworth de laatste jaren kleiner is geworden. In Brisbane krijgt hij de kans die boude bewering waar te maken.