Faber blijft, na zware kritiek

Staatssecretaris Faber (Landbouw) mag aanblijven, hoewel een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat zij grote fouten heeft gemaakt bij de afhandeling van de dioxinekwestie. De coalitiepartijen verwierpen gisteren een motie van afkeuring van de oppositie.

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer verbonden geen conclusies aan de fouten die staatssecretaris Faber (PvdA) en minister Borst (Volksgezondheid, D66) hebben gemaakt. PvdA, VVD en D66 stemden gisteravond wel voor een VVD-motie waarin de staatssecretaris wordt aangemoedigd de interne organisatie op haar ministerie op orde te brengen.

De oppositiepartijen CDA, GroenLinks en de SP dienden een motie van afkeuring in tegen Faber. Zij stelden dat Faber ,,niet alert en te traag heeft opgetreden inzake de dioxinekwestie'', waardoor volgens de oppositie een potentieel risico voor de volksgezondheid onstond. De VVD deelde de kritiek van de oppositie, maar stemde na intern overleg binnen de coalitie tegen de motie.

Eerder op de dag liet VVD-woordvoerder Oplaat zich scherp uit over het beleid van Faber. Hij meende dat zij ,,willens en wetens'' risico's had gelopen door de informatie over een mogelijke dioxinebesmetting van Nederlands vee en voedsel zo lang binnen haar departement te houden. In het slotdebat verbond de VVD geen consequenties aan die harde verwijten.

Een maand geleden had Oplaat Faber ,,voor de laatste keer'' gewaarschuwd. Toen had zij de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over de fraude met gele oorflappen van runderen.

KIPPENAFFAIRE: pagina 10