EK 2000 nog verder weg voor Engelsen na remise met Bulgarije

Na zijn vierde interland als coach van het Engelse voetbalelftal moet Kevin Keegan vrezen dat het Europees kampioenschap aan zijn ploeg voorbij gaat. De organisatoren van EURO 2000 zullen het 1-1 gelijkspel van de Britten tegen Bulgarije stiekem met instemming hebben begroet, omdat de komst van talloze Engelse hooligans naar Nederland en België wordt gevreesd. Met nog twee duels in poule 5 van het kwalificatietoernooi voor de boeg heeft Engeland drie punten minder dan de nummer twee van de groep Polen, dat moeizaam met 3-2 van Luxemburg won.

Na de 0-0 van zaterdag tegen de ongenaakbare koploper Zweden heeft Engeland alleen nog de tweede plaats in het vizier. Naast de groepswinnaars en de beste nummers twee van de negen poules, strijden de overige acht nummers twee in een uit- en thuiswedstrijd om de vier plaatsen op het EK. Tijdens de cruciale wedstrijd tegen Bulgarije wees Shearer Engeland de weg. De spits scoorde al in de vijftiende minuut. Met een kopbal na een vrije trap van Stoitsjkov zorgde Markov drie minuten later voor de gelijkmaker.

Na een uur spelen stuurde de Nederlandse arbiter Van der Ende de Bulgaarse invaller Petrov met een rode kaart van het veld. Engeland kon in het laatste half uur tegen tien Bulgaren geen beslissing forceren. Een kwartier voor tijd verliet Stoitsjkov onder ovationeel applaus het veld. Onder toeziend oog van Johan Cruijff, zijn voormalige coach bij Barcelona, nam de 33-jarige aanvaller officieel afscheid van de nationale ploeg.

Verdediger Leboeuf voorkwam een afgang voor wereldkampioen Frankrijk. Hij benutte tijdens de wedstrijd in Barcelona tegen het nietige Andorra vier minuten voor tijd een penalty: 1-0. Frankrijk speelde lange tijd met tien man omdat Dugarry uit het veld werd gestuurd. In poule 4 hield Rusland, met PSV'er Khokhlov in de basis, uitzicht op de tweede plaats door IJsland met 1-0 te kloppen. Karpin scoorde vlak voor rust het enige doelpunt. In groep 9 verzekerde Tsjechië zich van deelname aan het EK. Kollar schoot de ploeg in Praag drie minuten voor tijd langs Schotland: 3-2. Tsjechië haalde uit zeven duels de maximale 21 punten.