BellSouth wil Amerikaanse partner van KPN overnemen

Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf BellSouth overweegt concurrent Qwest over te nemen. Het eveneens Amerikaanse Qwest heeft in Europa een gezamenlijke onderneming met KPN. BellSouth heeft zijn interesse voor Qwest uitgesproken in stukken die deze week zijn gedeponeerd bij de Amerikaanse toezichthouder SEC (Securities and Exchange Commission). Als de acquisitie doorgaat zou BellSouth gebruik kunnen maken van de glasvezelverbindingen die Qwest overal in de Verenigde Staten legt. Qwest zou op zijn beurt de bezetting van zijn netwerken kunnen opvoeren en belangrijke klanten van BellSouth in zuidelijke Amerikaanse staten kunnen overnemen.

BellSouth heeft nu al een belang van 10 procent in Qwest. In het SEC-document schrijft het bedrijf dat het onderzoekt wat er in de toekomst met dit belang moet gaan gebeuren. Tot de mogelijkheden behoren ,,transacties die resulteren in de verwerving van een controlerend belang'' in Qwest. Het aandeel Qwest sloot gisteren op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq bijna vier dollar hoger op 47 dollar, het aandeel BellSouth moest iets inleveren. Qwest en BellSouth weigeren nader commentaar.

De acquisitie brengt juridische complicaties met zich mee. Lokale telefoonbedrijven moeten van de Federal Communications Commission (toezichthouder op de telecommunicatie) hun netwerk openstellen voor concurrentie voordat zij de markt voor telefonie en dataverkeer over lange afstanden mogen betreden. Deze regelgeving heeft de lokale speler USWest echter niet weerhouden van een voorstel tot overname van Global Crossing, een internationale aanbieder van diensten en infrastructuur.

Qwest heeft begin dit jaar een gezamenlijke onderneming opgezet met het Nederlandse KPN. De joint venture KPNQwest bouwt een glasvezelnet tussen Europese steden. Dit jaar zal KPNQwest een omzet behalen van 400 miljoen dollar, een bedrag dat naar verwachting jaarlijks met 40 procent kan groeien.

Volgens KPN is het ,,te vroeg'' om vooruit te lopen op de consequenties van een combinatie BellSouth/Qwest voor KPN.