Belgrado feest na nieuws over akkoord

In Belgrado is het gisteravond in Kumanovo (Macedonië) gesloten militaire akkoord tussen de NAVO en Joegoslavië begroet met gejuich. In Priština heerste echter grote ongerustheid.

In de Joegoslavische hoofdstad Belgrado gingen vannacht na het bekendworden van het nieuws mensen de straat op om `het einde van de oorlog' te vieren. Auto's claxonneerden en er werd in de lucht geschoten.

Onder de Serviërs in Kosovo maakte het nieuws echter grote onrust los. De Serviërs in Kosovo vrezen represailles van de vluchtelingen uit Kosovo, als die naar hun woonplaatsen terugkeren, en van de strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Politici van alle Servische partijen en de orthodoxe geestelijkheid deden gisteren in Priština een dringend beroep op de Serviërs om Kosovo niet te verlaten.

Vannacht werd in Priština op grote schaal geschoten en geplunderd. Militaire vrachtwagens, volgeladen met meubels en voedsel, reden de stad uit. Op sommige plaatsen werden huizen in brand gestoken.

In Brussel keurde de NAVO-raad – bestaande uit de negentien ambassadeurs bij de NAVO – het militaire akkoord vannacht goed en machtigde secretaris-generaal Solana de bombardementen te staken zodra opperbevelhebber Wesley Clark hem meldt dat de aftocht van de Joegoslaven daadwerkelijk op gang is gekomen. Als de bombardementen zijn gestaakt, meldt Solana dat aan de Veiligheidsraad, die zich vervolgens over de ontwerp-resolutie buigt.

In Moskou praten vandaag de NAVO en Rusland over de inpassing van een Russisch contingent in de vredesmacht KFOR en over de bevelsstructuur. De Russen eisen een eigen sector in Kosovo, die de NAVO hun niet wil geven. Ook wensen de Russen hun troepen niet onder NAVO-bevel te plaatsen, terwijl de NAVO vasthoudt aan een eenduidig commando.

De NAVO zette gisteren en vannacht de bombardementen op doelen in Joegoslavië voort. Er werden 523 missies gevlogen, waarvan 130 bombardementsmissies. (Reuters, AFP, AP)

Onze correspondent in Tel Aviv voegt hieraan toe: Israeliërs vechten in Kosovo aan de zijde van de Serviërs, zo heeft vandaag Ron Ben Ishai onthuld, de militaire correspondent in Macedonië van het blad Yediot Achronot. Deze week werd hij in Kosovo licht gewond toen zijn auto werd beschoten. De Israeliërs vechten tegen het UÇK in gemengde Servisch-Russische eenheden. De meeste Israeliërs die zich als vrijwilligers in Servië hebben aangemeld emigreerden uit de vroegere Sovjet-Unie naar Israel. De Israeliërs zouden zich hoofdzakelijk uit sympathie voor de Servische zaak in Belgrado hebben aangemeld. Yediot Achronot haalt een vrijwilliger aan die zegt dat ,,wij ons uit dankbaarheid voor de hulp die de joden in de Tweede Wereldoorlog van de Serviërs in Joegoslavië kregen bij hen hebben aangesloten''. De Israeliërs vechten volgens deze vrijwilliger ook aan de zijde van de christelijke Slaven om te voorkomen dat de moslims Europa overmeesteren.

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Ariel Sharon weigerde in het begin de Servische militaire operaties tegen de Kosovaren te veroordelen. Onder zware Amerikaanse druk heeft premier Benjamin Netanyahu ten slotte stelling gekozen voor het ingrijpen van de NAVO.

DOSSIER www.nrc.nl