België

Andy Warhol

Zijn werk is overbekend, maar over het leven van Andy Warhol doen twaalf jaar na zijn dood nog allerlei mythische verhalen de ronde. Het Guggenheim Museum in New York heeft een tentoonstelling met een volledig overzicht van Warhols werk samengesteld, waarbij naast het onvermijdelijke soepblikje van Campbell, de zeepdoos van Brillo en het portret van Marilyn Monroe, ook tekeningen, films, foto's en interviews te zien zijn. Hierbij is ook aandacht voor de medewerkers van zijn New Yorkse studio, The Factory, waar naast nieuwe kunstvormen ook uitvoerig werd geëxperimenteerd met seks en drugs. De tentoonstelling, die volgend jaar de grote publiekstrekker in New York moet worden, reist nu door Europa (Brussel, Bilbao, Porto). Andy Warhol: A Factory. Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel. T/m 19 sept, di-zo 10-18u. Inl 00-3225078469.

Gerard Malanga

In 1963 werd de toen 20-jarige dichter en fotograaf Gerard Malanga de belangrijkste assistent van Andy Warhol. Samen maakten ze grote schilderijen die Warhol wereldfaam zouden brengen, maar waarvoor Malanga de ideeën en de kennis van de zeefdruktechniek leverde. De vriendschap verwaterde toen steeds meer mensen zich rond Warhol en diens succes verzamelden. Jaloezie, Warhols geldzucht en zijn onartistieke massaproductie deden Malanga besluiten The Factory in 1970 te verlaten. In het voetspoor van de grote Warhol–tentoonstelling is in Brussel een overzicht te zien van Malanga's werk. Gerard Malanga, Objectif Pop, Le Botanique, Koningsstraat 236, Brussel. T/m 12 sept, di-zo, 10-18u.

Orlan

Een paar jaar geleden liet de Franse kunstenares Orlan door een plastische operatie haar gezicht ingrijpend veranderen. Ze wilde het voorhoofd van Mona Lisa en dezelfde kin als de Venus van Botticelli. De chirurgen kregen door haar ontworpen kleding aan en sfeervolle muziek moest het snijwerk begeleiden. Inmiddels is de Française opnieuw onder het mes gegaan en haar gelaat toont nu de trekken die als schoonheidsideaal bij de Maya's golden. De operatie is op video opgenomen en stukjes huid worden als kunstwerk verkocht. Orlan, Art Kiosk, J. Volderslaan 9, Brussel. T/m 17 jul, do-za, 10-18u30.

En verder

Openingstentoonstelling in het gloednieuwe Museum voor Actuele Kunst (SMAK), Citadelpark, Gent, t/m 5 dec, di-zo, 10-18u; Schilderijen van Otto Dix in het Stadhuis, Grote Markt, Brussel, t/m 7 julI, di-zo, 11-18u; Antoon van Dyck-tentoonstellingen in Antwerpen: res 00-3270233799, of in Nederland 020-6383989 (indiv bezoekers) en 070-4195542 (groepen min 15 pers).