Belgen blokkeren grenzen

Boze Belgische boeren hebben gisteravond en vanochtend opnieuw met tractoren de belangrijkste grensovergangen naar Nederland, Frankrijk en Duitsland geblokkeerd. De boeren houden alle vrachtwagens aan die België in willen, uit protest tegen het verkoopverbod op hun waren, dat is ingesteld in verband met de dioninenaffaire. Personenvervoer wordt mondjesmaat doorgelaten.

Een van de organisatoren van de staking is het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Voorzitter C. Adriaans van het ABS verklaarde dat de Belgische boeren vanmiddag om twee uur alle blokkades zouden opheffen. Voorlopig zijn geen nieuwe acties gepland.

De boeren vragen aandacht van hun regering en van de Europese Unie, omdat ze zich benadeeld voelen. ,,Onze producten zijn voor negentig procent clean. We houden op dit moment Franse, Duitse en Nederlandse vrachtwagens met afval aan om ze op besmetting te controleren. Wat voor ons geldt, zou eveneens voor andere Europese landen moeten gelden'', aldus Adriaans.

De ANWB meldde vanochtend vanaf zeven uur een file op de A16, Rotterdam-Antwerpen, in beide richtingen met een lengte van ongeveer drie kilometer. Volgens Transport en Logistiek Nederland waren er eveneens files op de A67 richting Turnhout en – tijdelijk – de A76 bij Stein.