Aviodome

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome stelt zo 13 en ma 14 juni liefhebbers in de gelegenheid een rondvlucht te maken in een Junker. De Ju52 is een van de laatste nog vliegende exemplaren van Europa's meest gebouwde verkeersvliegtuig. Het toestel zal vertrekken vanaf Schiphol Oost. 12 en 13 juni is er ook de Nationale Luchtvaartbeurs waarbij een gevarieerd aanbod aan luchtvaartparafernalia, van historische vliegtuigonderdelen tot digitale luchtvaart-informatie, tussen de geëxposeerde vliegtuigen te vinden is.

*Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome. Westelijke Randweg 201 Schiphol. Toegang kind tot 12 jr ƒ10, ouder dan 12 ƒ12,50. Dagelijks open 10-17u. Junkervlucht ƒ325 pp. Inl 020-4068000.

Binnenkamers

Hoe zagen de interieurs van gewone burgers er vroeger uit? Wat hing er aan de muren; wat voor kleren hadden ze aan; waren er huisdieren en waaruit bestond hun dagelijkse maaltijd? Op al deze vragen probeert de tentoonstelling 's-Hertogenbosch Binnenskamers, stedelijke wooncultuur 1580-1830, antwoord te geven. De interieurs zijn gereconstrueerd met behulp van 600 objecten, voor een groot deel bruikleen van musea en particulieren uit binnen- en buitenland.

*'s-Hertogenbosch Binnenskamers, stedelijke wooncultuur 1580-1830. Noordbrabants Museum, Verwersstr. 41, Den Bosch. Open di t/m vr 10-17u. Entree volw ƒ12,50, 6-18 jr en CJP ƒ6,50. MJK gratis. Tot 3 okt. Inl 073-6877808

Katten

Van 12 juni tot 29 aug staan de Achterhoek en het aangrenzende deel van Duitsland, Münsterland, in het teken van de kat. Op schilderijen, in beeldhouwwerk en tijdens theateruitvoeringen staat de kat centraal. Zo wordt tijdens de opening van Tour des Chats het kattenduet uit Rossini ten gehore gebracht en voert een kindertheater de Gelaarsde Kat uit. Ook is er een kattententoonstelling.

*Inl plaatselijke VVV's in de Achterhoek, of na storting ƒ5 op gironummer 7991538 tnv Tour des Chats te Halle. Internet www.tour–des–chats.nl

Pasar Malam Besar

Krontjong, gamelan en dangdut. Ajam besengek, sambal goreng laboesiam. Wayang golek en wayang kulit. Workshop Angkloeng en pencak silat. De jaarlijkse Pasar Malam Besar (grote avondmarkt) staat van 16 t/m 27 juni weer op het Malieveld in Den Haag. Dit jaar staat de tropische manifestatie met o.m. muziek, dans en houtsnijwerk, in het teken van Tana Toraja, het land van de Toraja in het centrale deel van Sulawesi.

*Pasar Malam Besar, Malieveld Den Haag. Toegang volw doordeweeks ƒ16, za/zo ƒ18,50. Kind 2–11 jr ƒ6,50, CJP ƒ8,50.Inl 070-3451315. Zie ook: http://tongtong.denhaag.org

IFO's

Bekende Vliegende Voorwerpen (identified flying objects) kunnen vanaf 13 juni worden bekeken in het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven. De tentoonstelling helpt bezoekers vanaf 10 jaar bij vogelherkenning en -onderzoek. Op de computer kunnen vogelspelletjes worden gespeeld. CD-roms geven informatie en audio–apparatuur maakt het publiek wegwijs in de wereld van vogelgeluiden. Daarnaast zijn er braakballen, vogelschedels en nesten.

*Tentoonstelling Identified Flying Objects. Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145 in Eindhoven. Toegang gratis. Open di t/m vr 9–17u, za, zo en ma 13–17u. Inl 040–2594700

Drakenboot

De tweede haven van Scheveningen is dit jaar het decor voor de International Dutch Open Dragon Boat Races. Za 12 en zo 13 juni zullen ca. 30 landen- en clubteams de strijd op het water met elkaar aangaan. Op boten van 12 meter lang en één meter breed wordt door max. 22 personen geroeid op het ritme van een trommelaar. De wedstrijden gaan over afstanden van 250 en 350 meter.

*Dragon Boat Festival Scheveningen. Inl VVV Scheveningen 0900-3403505. Toegang gratis.

MidZomerGracht

Twee grote feesten in Tivoli in Utrecht, voorlezende schrijvers, `sportieve onderdelen' en een groot aantal activiteiten georganiseerd door het COC. Van 12 t/m 20 juni vindt voor Utrechters en Utrechtenaren het eigentijdse homoculturele festival plaats. Een keur van artiesten, w.o. de Funky Diva`s, Velvet en Marianne Weber treedt op. Nieuw is het optreden van het Nederlands Politieorkest.

*MidZomerGracht Festival. Inl www.midzomergracht.demon.nl