Arrestaties in Japanse bankfraude

De Japanse politie heeft vandaag de voormalige president en twee andere ex-topmannen van de Long Term Credit Bank gearresteerd. De drie zouden opdracht hebben gegeven tot het vervalsen van de boeken bij het opmaken van de jaarcijfers in maart 1998.

Verfraaiing van de jaarcijfers was nodig opdat de bank dividend kon uitbetalen en in aanmerking kon komen voor overheidssteun. Daartoe zouden oninbare leningen zijn gecategoriseerd als `inbaar' of verborgen bij brievenbusondernemingen. Het werkelijke bedrag aan `slechte leningen van 800 miljard yen (14 miljard gulden) zou zo zijn teruggebracht tot 150 miljard yen, aldus de televisiezender TBS vandaag, ofwel 80 procent werd verzwegen. De bank keerde vervolgens 124 miljoen gulden aan dividend uit aan de aandeelhouders.

Justitie heeft vandaag tevens huiszoeking verricht bij de bank en bij de gearresteerde voormalige president, Katsunobi Onogi. De andere gearesteerden zijn de twee voormalige vice-presidenten Yoshiharu Suzuki en Masami Suda. De LTCB heeft vandaag verklaard ,,volledige medewerking te zullen geven aan het onderzoek van justitie. De arrestaties en huiszoekingen komen nadat het huidige management van de LTCB zelf afgelopen vrijdag een aanklacht tegen de drie heeft ingediend.

De vroegere boekhoudkundige praktijken zijn aan het licht gekomen doordat de oppositie in het parlement vorig jaar weigerde in te stemmen met verdere overheidssteun aan de verzwakte LTCB. De overheid zag zich vervolgens genoodzaakt de realiteit onder ogen te zien.

De LTCB moest feitelijk failliet worden verklaard en werd genationaliseerd. De poging van de LTCB zijn slechte financiële positie te verbergen was afgelopen jaar dus bijna succesvol geweest. De vele oninbare leningen van de LTCB en andere Japanse banken dateren uit de `luchtbel', ofwel de hausse in grond- en aandelenprijzen eind jaren tachtig.