ANNA'S SAUERKIRSCHSCHNITTEN

Anna's kersencake is fameus. Ze gaat regelmatig de grens over naar haar vaderland om zure kersen te kopen, zoniet vers dan wel ingemaakt. Duitsland staat bol van de Sauerkirschen want men eet ze daar graag en vooral op taart. Hollandse meikersen – zeer geschikt om zo'n kersencake mee te maken – zijn schaars goed geworden. De hoge bomen hebben een lage opbrengst, de kersen zijn klein en de productiekosten hoog. Reden waarom dit frisrode kersje met zijn al even frisse smaak nog maar weinig wordt aangeplant in Nederland. De meikers is geen ras maar een bastaardkers, ontstaan uit een kruising tussen de zoete vogelkers (Prunus avium) en de zure kers (Prunus cerasus). Liefhebbers kunnen ze nog wel vinden bij het delicatessen-hoekje van de luxe groenteman. Na de meikersen zijn er vanaf half juni volop Kelleriis, een zure kers die ook wel de vroege morel wordt genoemd en merendeels naar de conservenindustrie verdwijnt. En na de Kelleriis zijn de echte morellen aan de beurt, zure zomerkersen die vaak op brandewijn worden gezet. Zijn al die morellen onvindbaar, ga dan naar Duitsland en koop daar Schattenmorellen voor Anna's Sauerkirschschnitten, die gebakken wordt op een bakplaat zodat er vele vierkantjes van kunnen worden gesneden. Bereiding: Ontpit eerst de kersen en verwarm de oven voor op 210° C. Klop suiker, eieren, vanillesuiker, citroenrasp en een snufje zout met een handmixer in een beslagkom tot een homogeen mengsel. Vet een bakblik van ca. 30x40 cm in met een beetje van de gesmolten boter. Klop dan de resterende boter door het eiermengsel. Zeef bloem, maïzena en bakpoeder boven de beslagkom en klop het geheel tot een glad en zeer dik beslag is verkregen. Schep het beslag over op het bakblik, strijk het gelijkmatig uit en leg de kersen op het beslag. Bak de cake gedurende 30-35 minuten, of tot hij gaar en gerezen is en het oppervlak goudgeel. De kersen zakken tijdens het bakken enigszins in het beslag dat op zijn beurt bij het rijzen over de kersen heen kruipt zodat de cake uiteindelijk doorspekt raakt met kersen. Laat het bakblik nog 10 min. rusten in de uitgedraaide oven. Strooi wat suiker over de kersencake en laat hem afkoelen alvorens te serveren.