Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Aftocht Joegoslavisch leger uit Kosovo begint

De NAVO beëindigt wellicht vandaag nog de oorlog om Kosovo. Als Belgrado, zoals gisteren overeengekomen tussen Joegoslavië en de NAVO, vanmiddag een duidelijk begin maakt met de troepenaftocht uit Kosovo, geeft NAVO-chef Solana opdracht tot het staken van de bombardementen.

Sinds gisteravond heeft de NAVO volgens Belgrado al geen luchtaanvallen meer uitgevoerd. Kort na het middaguur vandaag verliet een eerste konvooi met Joegoslavische soldaten Kosovo.

Na de formele stopzetting van de NAVO-luchtacties buigt de VN-Veiligheidsraad zich binnen enkele uren over een ontwerp-resolutie over Kosovo, opgesteld door de G8 (de zeven rijkste industrielanden en Rusland). Die resolutie geeft de internationale vredesmacht KFOR het mandaat Kosovo binnen te gaan. China, dat een vetorecht heeft, tekende vannacht twee bezwaren aan tegen de ontwerp-resolutie. Het wil niet dat KFOR het recht krijgt geweld te gebruiken om naleving van de resolutie af te dwingen. China wil dat KFOR alleen geweld mag gebruiken om zichzelf te beschermen. Het maakt ook bezwaar tegen de bepaling die Joegoslavië verplicht met het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden samen te werken. Vanmiddag werd in Brussel gehoopt dat de eerste eenheden morgen al Kosovo binnengaan.

Gisteravond, na 24 uur praten in een legertent in het Macedonische Kumanovo, werd eindelijk het militaire akkoord over de aftocht van Joegoslavische en Servische troepen uit Kosovo getekend. In korte verklaringen onderstreepte zowel NAVO-generaal Sir Michael Jackson als de Joegoslavische generaal Svetozar Marjanovic dat het overleg moeizaam was verlopen. Jackson zei dat het ondertekende plan alle fasen van een ordelijke en controleerbare aftocht van de Joegoslavische en Servische troepen vastlegt. Bovendien, aldus Jackson, schept het de wettelijke basis voor de legering van de vredesmacht in Kosovo, zodra de Veiligheidsraad daartoe het groene licht geeft. De eerste eenheden van KFOR die Kosovo binnengaan zijn Britse mijnopruimers. Jackson zei de Joegoslaven te hebben gewaarschuwd dat de bombardementen kunnen worden hervat als ze het akkoord breken.

Marjanovic, adjunct-stafchef van het Joegoslavische leger, stelde in Kumanovo al vast dat ,,de oorlog voorbij is”, dankzij ,,het vredesbeleid van president Miloševic”. In Kroatië werd gisteren overigens gemeld dat deze Marjanovic daar in 1993 bij verstek tot twintig jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens oorlogsmisdaden in 1991.

Het militaire overleg in Kumanovo duurde langer dan verwacht omdat de Serviërs garanties wilden bij hun aftocht niet door het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK te worden aangevallen. Ook eisten ze meer tijd voor hun vertrek. Die kregen ze: de aftocht van de troepen mag elf dagen duren, in plaats van een week. Het overleg in Kumanovo verliep dramatisch. Gisteravond werd het opgeschort. Kort daarop keerden de Serviërs onverwachts naar Kumanovo terug. Twee uur later werden de handtekeningen gezet. (Reuters, AP, AFP)

DOSSIER: www.nrc.nl