Aftocht in elf dagen

De Serviërs hebben elf dagen de tijd gekregen om zich terug te trekken uit Kosovo. De klok is meteen na de ondertekening van het militaire akkoord gisteravond gaan tikken. Het tijdschema:

De komende 24 uur moeten de Joegoslavische strijdkrachten zich ,,aantoonbaar'' terugtrekken uit het noorden van Kosovo. Als dit in de ogen van de NAVO overtuigend verloopt, worden de bombardementen opgeschort. Daarna kan de VN-veiligheidsraad instemmen met een resolutie die de weg vrijmaakt voor een internationale vredesmacht. (Rusland en China hebben namelijk gezegd dat de Veiligheidsraad pas zal stemmen over een resolutie als de bombardementen door de NAVO zijn stopgezet.)

Binnen 48 uur moeten de Serviërs kaarten kunnen overhandigen met daarop aangegeven de gebieden waar landmijnen, booby-traps en andere explosieven zijn geplaatst. Indien mogelijk moeten de mijnen meteen worden verwijderd door de Serviërs zelf, en anders moeten ze gemarkeerd worden achtergelaten.

Luchtafweergeschut en -raketten met bijbehorende radarinstallaties moeten over drie dagen zijn verdwenen uit Kosovo. In een 25 kilometer breed gebied om Kosovo heen mag dan geen luchtafweergeschut meer staan. Vliegtuigen van de Joegoslavische luchtmacht mogen zich vanaf vandaag al niet meer in het Kosovaarse luchtruim begeven.

De Servische troepen krijgen zes dagen de tijd zich terug te trekken uit het zuiden van Kosovo. Zodra de eerste Servische troepen zich hebben teruggetrokken uit het zuiden, kan de internationale vredesmacht binnen trekken.

Elf dagen na ondertekening van het akkoord moeten alle Joegoslavische soldaten, politie-eenheden en andere strijdkrachten zijn teruggetrokken. Als dit het geval is, zal de NAVO het definitieve einde van de luchtacties afkondigen.

Joegoslavië mag een kleine troepenmacht van 1000 soldaten naar Kosovo terugsturen om Servisch erfgoed in de provincie te beschermen. Bovendien zullen deze Joegoslavische soldaten helpen bij het opruimen van de achtergebleven landmijnen.