Van Lanschot krijgt binnenkort notering op beurs

Van Lanschot Bankiers gaat op korte termijn naar de beurs. Dit is bevestigd door doorgaans betrouwbare bronnen. Van Lanschot zelf wil niets kwijt over een beursgang, en verwees vanmorgen naar een persconferentie die voor komende vrijdag is belegd.

ABN Amro, een van Van Lanschots aandeelhouders, wordt de bank die Van Lanschot naar de beurs brengt. De precieze datum van de beursgang zou op dit moment nog punt van discussie zijn tussen ABN Amro en Van Lanschot.

De beursnotering van Van Lanschot zou plaatsvinden op verzoek van grootaandeelhouders van de bank uit de financiële sector. Een groep van financiële instellingen, waaronder ABN Amro, ING en de Nationale Investeringsbank, nam vijf jaar geleden een meerderheidsaandeel in de bank, toen de toenmalige moederbank van Van Lanschot, het Britse National Westminster, van de Bossche bank afwilde. Door samen een meerderheid te kopen, voorkwamen de Nederlandse banken en bankverzekeraars destijds dat een buitenlandse partij via Van Lanschot een bruggenhoofd op de Nederlandse markt kon bouwen.

Naar verluidt zijn het met name ABN Amro en ING, die elk goed zijn voor een kleine zes procent van de aandelen van Van Lanschot, die op een beursgang hebben aangedrongen. Die beursgang was de partijen die vijf jaar geleden het pakket in Van Lanschot namen, destijds toegezegd.

Gelet op de nettowinst van Van Lanschot van 109 miljoen gulden over 1998, en de gemiddelde huidige koers-winstverhouding van reeds genoteerde banken op de effectenbeurs in Amsterdam van 17 à 18, kan de beurswaarde van Van Lanschot op rond de 1,8 miljard gulden worden geschat. De waardering van Van Lanschot op de beurs zal mede afhangen van de vraag of de bank een mogelijke overnamekandidaat wordt en zo tegen een premie zou kunnen noteren. Verwacht wordt dat de bank echter goed zal worden beschermd tegen onvriendelijke overnamepogingen. De opbrengst van de beursgang van Van Lanschot is afhankelijk van het aantal aandelen dat daadwerkelijk aangeboden wordt. Waarschijnlijk is dat beduidend minder dan de helft van alle uitstaande aandelen.

Naast het pakket dat ABN Amro en ING in Van Lanschot houden, is Friesland Bank met 20,5 procent grootaandeelhouder, gevolgd door de Nationale Investeringsbank met 16,4 procent, Delta Lloyd met 14 procent en de familie Van Lanschot met 12,1 procent.

Over 1998 ging de nettowinst van Van Lanschot met 21 procent omhoog naar 109 miljoen gulden.

Van Lanschot doet, naast algemene bankdiensten, vooral zaken met vermogende particulieren en familie-ondernemingen. De bank is vooral actief in zuidelijk Nederland en Vlaanderen, en in Den Bosch huist het hoofdkantoor. Vorig jaar ketsten besprekingen over samengaan met verzekeraar Nuts Ohra af.