Touroperator laat reisleiders optreden tegen sekstoeristen

Travel Unie, de grootste touroperator in Nederland, gaat haar personeel instructies geven over de manier waarop het op kindersekstoerisme moet reageren. Dit zegt Nico Visser, manager duurzaam toerisme bij Travel Unie (Arke, Holland International enz.). Driehonderd reisleiders in `gevoelige landen' als China, de Filippijnen en Sri Lanka krijgen binnenkort een cursus over kindersekstoerisme. De reisleiders leren het te traceren en er op een juiste manier op te reageren. Door bijvoorbeeld aangifte te doen ter plekke of in Nederland. Binnen anderhalf jaar moeten alle reisleiders zijn geïnstrueerd.

Travel Unie laat onderzoek doen naar de vraag hoe ze kan optreden tegen seksueel misbruik van kinderen op vakantiebestemmingen. De touroperator doet dat niet alleen uit idealisme, maar ook uit eigenbelang, legt Visser uit. ,,Als je hier niet actief stelling tegen neemt kun je er als touroperator op aangesproken worden.''

Travel Unie zoekt daarbij samenwerking met Ecpat-NL, de Nederlandse tak van de Internationale Coalitie tegen Commerciële Seksuele Uitbuiting van Kinderen. Ecpat-NL geeft kofferlabels uit waarmee reizigers kunnen aangeven achter de doelstelling van Ecpat te staan. Visser wil met de cursussen voor de eigen reisleiders nu een stap verder gaan. ,,Alleen maar een kofferlabel helpt niet'', aldus Visser. ,,Iedereen is tegen, en degeen die niet tegen is, de sekstoerist, zal waarschijnlijk de eerste zijn die zo'n label aanvraagt.''

Het openbaar ministerie treedt incidenteel op tegen kindersekstoeristen. De rechtbank in Den Haag veroordeelde begin 1997 een 24-jarige man tot twee jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van twee minderjarige meisjes op de Filippijnen.

Premier Kok heeft zich verschillende keren kritisch uitgelaten over kindersekstoerisme. Vier jaar geleden verklaarde hij na een bezoek aan de Filippijnen nauwer te willen samenwerken bij de bestrijding van sekstoerisme en seksueel misbruik van kinderen.

Nico Visser werkt bij Travel Unie Nederland sinds vorig jaar aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme, een vorm van toerisme die milieu, natuur en cultuur niet te veel aantast.

Bescherming van natuur en cultuur is volgens Visser puur eigenbelang voor de toeristensector. Travel Unie heeft meer dan 150 bestemmingen over de gehele wereld. ,,Als we op die bestemmingen de natuur en cultuur niet intact houden, gaan we op een gegeven moment als reisorganisatie zelf ten onder.''

DUURZAAM REIZEN: pagina 20