STEVE COLEMAN

Na te zijn begonnen als protégé van bassist Dave Holland tijdens diens mainstream-periode, dreef saxofonist Steve Coleman gedurende de jaren negentig steeds verder weg van het geijkte jazzidioom. Op zoek naar zijn Afro-Amerikaanse wortels verdiepte hij zich in funk, hip-hop, beatbox en Afro-Cubaanse muziek. Om de verschillende invloeden een beetje gescheiden te houden werkt Coleman met drie bands die hun cd's uitbrengen onder verschillende namen. Colemans nieuwste cd maakte hij met Five Elements, een kwintet dat wordt bijgestaan door bijna twintig gastmuzikanten.

De saxofonist heeft zo zijn eigen theorieën over de toekomstige ontwikkeling van de jazz en wijdt daar maar liefst acht totaal onleesbare pagina's van het cd-boekje aan. En dat terwijl de muziek al die pretentieuze kletspraat over `an immanent and inborn meaning' en `mind-expanding vibrations' niet nodig heeft om de luisteraar aan te spreken. The Sonic Language of Myth wordt gekenmerkt door een complexe compositorische gelaagdheid en een avontuurlijke vermenging van stijlen. Ongebruikelijke maatsoorten, tegendraadse ritmes en vervreemdende saxofoonmelodieën tegen een achtergrond van een hevig `groovende' bas maken van deze cd een doorwrocht werkstuk. De liefhebber van intelligente cross-over kan zich opmaken voor ruim een uur geconcentreerd luisterplezier.

Steve Coleman and Five Elements: The Sonic Language of Myth (BMG 74321641232. Distr. VIA Records)