`Slachting in Kosovo'

B-52 bommenwerpers van de NAVO hebben maandag in Kosovo twee Joegoslavische legerbataljons ,,verpulverd''. Volgens de NAVO zijn honderden militairen gedood.

Bronnen bij de NAVO zeiden dat twee bataljons van het Joegoslavische leger, elk 400 tot 600 man omvattend, zich samentrokken op de hellingen van de berg Pastrik in het grensgebied met Albanië – waar hevig wordt gevochten tussen het leger en het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK – toen ze door verkenningsvliegtuigen van de NAVO werden waargenomen. Daarop werden B-52 bommenwerpers naar het gebied gedirigeerd, die de Joegoslavische eenheden bombardeerden, onder meer met fragmentatiebommen. Een B-52 kan 32 ton bommen vervoeren. Eén clusterbom bevat 202 kleine bommen. Elk van die 202 bommen bestrijkt een gebied van vierhonderd bij zeshonderd meter.

Volgens de NAVO kwamen ,,vele honderden'' Joegoslavische soldaten om het leven. ,,Heel wat jongens zijn daar gisteren onnodig gestorven'', zei een NAVO-woordvoerder, verwijzend naar het feit dat de NAVO-luchtacties maandag al hadden kunnen worden beëindigd als het militaire overleg tussen de NAVO en Joegoslavië over de aftocht van de Joegoslavische troepen uit Kosovo in de vroege ochtend van diezelfde maandag niet was vastgelopen. Volgens NAVO-bronnen is mogelijk de helft van de 800 tot 1200 aanwezige soldaten gedood, méér dan bij enig ander bombardement in de nu elf weken durende NAVO-campagne. Een bron zei dat de bataljons waren ,,verpulverd''.

De Serviërs hebben slechts gemeld dat ,,een paar soldaten gewond werden''. Het leger, zo werd gezegd, ,,is gewend geraakt'' aan de ,,routineaanvallen'' van de NAVO en daarom is het aantal slachtoffers beperkt gebleven. (Reuters)