Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Lijstrekkers en politicologen houden een pleidooi om vooral te gaan stemmen voor het Europees Parlement. Tevens een gesprek met Emma Bonino, demissionair Eurocommissaris voor o.a. humanitaire hulp. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Het laatste nieuws van de vredesonderhandelingen tussen de NAVO-afvaardiging en Servische officieren in Kumanovo in Macedonië en een reportage over de politieke situatie in Suriname. Ned.3, 22.29-22.59u.

DOCUMENTAIRES

Gorilla, zachtaardige reus. Een gorillaman in het oerwoud van Centraal Afrika wordt gevolgd in zijn drang naar voedsel en voortplanting. Ned.2, 19.00-20.00u.

Tomorrow's world. Over o.a. een nieuw apparaat waarmee je door muren kunt kijken en een systeem dat de remmen van een trein in werking zet bij het passeren van een rood sein. BBC1, 20.30-21.00u.

Leviathan. Vanavond gaat komiek Jo Brand de schulden van ontwikkelingslanden te lijf en bouwt kunstenaar Ralph Steadman een Nederlandse marinevloot in zijn achtertuin. BBC2, 20.30-21.00u.

Royal wedding bells. Tweede deel in een drieluik over koninklijke bruiloften met de voorbereidingen van de bruiloft van Diana, de droom die het idee gaf voor de trouwjurk van Sarah Ferguson en verhalen over de bruiloften van de koningin, de moeder van de koningin en prinses Anne. BBC1, 21.00-21.50u.

20 Tage im 20. Jahrhundert. In de nacht van 14 op 15 augustus 1947 slaakte het parlement van New-Delhi een zucht van verlichting. De gebeurtenissen in het gebouw zouden een keerpunt gaan betekenen. Nehru hield een speech waarin hij bekendmaakte dat India onafhankelijk werd van de Britten. ARD, 21.45-22.28u.

Louis Theroux's weird weekends. Serie over de Amerikaanse zelfkant van de samenleving met vanavond de nachtmerrie van het auditiecircuit in Broadway. BBC2, 22.30-23.20u.

SPORT

Sport in beeld. Terugblik op Nederlandse Wimbledon-successen met archiefbeelden en gesprekken in de studio met Tom Okker, Richard Krajicek en Betty Stöve. Ned.2, 20.30-22.09u.

PRAATPROGRAMMA

Studio RKK. Onder meer een gesprek met Kamerlid voor het CDA en voorzitter van de gisteren ontbonden enquêtecommissie naar de Bijlmerramp Theo Meijer die onder andere reageert op het afwijkend gedrag van commissielid Van den Doel. Ned.1, 18.57-19.28u.

Contra. Ex-TMF VJ Isabelle en zanger Marco Bakker trekken een dag met elkaar op en verkennen elkaars wereld. Isbelle bezoekt een opera en Bakker is te gast in haar radioprogramma op Radio 3. Veronica, 21.35-22.05u.

De Kern van de Zaak. Nieuwe programmareeks van Karel van de Graaf over juridische dilemma's. Zie ook TV-vooraf. Ned.1, 22.49-23.32u.

David Letterman. In deze `super' Amerikaanse talkshow zit vanavond als muzikale gast de eens populaire pianist/zanger Randy Newman. Fox, 23.05-23.55u.

MUZIEK

Per saldo. Slotaflevering van deze serie gaat over de toekomst en technologische ontwikkelingen in de muziek. Met bijvoorbeeld een cd-brander kan je een cd kopiëren en met de compressiemethode (MP3) op Internet passen er 100 liedjes op één cd. Valt er straks nog wel wat te verkopen voor de platenmaatschappijen? Ned.3, 21.30-22.00u.

2 meter sessies. Wat de kenners al lang wisten, is nu voor elke gemiddelde muziekliefhebber duidelijk: Cuba is een bijna onuitputtelijke bron van muzikaal talent. Het begon met het succes van de Buena Vista Social Club. Ook Septeto Habanero greep de kans. Deze oudste groep van Cuba was een paar maanden geleden in ons land en zal in de zomer weer terugkomen. Ned.3, 23.23-0.05u.

KUNST

C Land. Nederland krijgt in navolging van Engeland volgend jaar een eigen Dichter des Vaderlands. Reportage uit Engeland over initiatieven om de dichtkunst te populariseren. De Groningse dichter Jean-Pierre Rawie geeft zijn mening over de pogingen poëzie en publiek dichter bij elkaar te brengen. Ned.3, 20.37-21.05u.

FILM

Greedy (Jonathan Lynn, 1994, VS). Komedie waarin familieleden van invalide miljonair Kirk Douglas neefje Michael J. Fox inzetten om te voorkomen dat nalatenschap bij `verpleegster' Olivia d'Abo terecht komt. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

. Big Trouble (John Cassavetes, 1985, VS). Zelden vertoonde, mislukte late film van Cassavetes, die er zelf zo min mogelijk van wilde weten. Verzekeringsagent in geldnood raakt betrokken bij complot om echtgenoot van aantrekkelijke dame uit de weg te ruimen. Een collector's item! Met Peter Falk, Alan Arkin en Beverly D'Angelo. VRT, 21.35-23.08u.

. Parting Glances (Bill Sherwood, 1986, VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 22.30-0.05u.

Act of Love (Anatole Litvak, 1953, VS). Kroniek van romance tussen Amerikaanse soldaat Kirk Douglas en het Franse meisje Dany Robin in het Parijs van de Tweede Wereldoorlog. Bijrol van Brigitte Bardot. BBC1, 1.35-3.15u.

The Second Victory (Gerald Thomas, 1986, Engeland/Australië). Renée Soutendijk behoort tot internationale cast van in Australië gedraaide thriller over naoorlogse jacht op nazi-arts. Regisseur was vroeger goed voor de Carry On-serie. Ook met Anthony Andrews, Max von Sydow, Helmut Griem, Mario Adorf, Birgit Doll. ZDF, 1.35-3.10u., nagesynchroniseerd.

Pony Express (Jerry Hopper, 1953, VS). Doorsnee-western met Charlton Heston als Buffalo Bill en Forrest Tucker als Wild Bill Hickok. Morgen, SBS6, 14.25-16.10u., met reclame.