Raad van State schorst vergunning

De Raad van State heeft de door de provincie Groningen afgegeven nieuwe milieuvergunning voor ESD in Delfzijl geschorst. Volgens het rechtscollege is de vergunning te abstract en in strijd met de geldende milieubepalingen. ESD maakt silicium-carbide, een slijp- en polijstmiddel en wil uitbreiden. Bij het bedrijf werken 225 mensen. De Waddenvereniging en de Milieufederatie Groningen tekenden bezwaar aan tegen de verleende vergunning. Beide organisaties zijn blij met de uitspraak. ,,De Raad van State laat geen spaan heel van de milieuvergunning'', aldus D. Stoppelenburg van de Waddenvereniging. ,,ESD mag maar 628 ton zwaveldioxide per jaar uitstoten, maar stoot bijna 2.000 ton uit. De rechter geeft ons gelijk dat de nieuwe vergunning te vaag is en geen drempels geeft voor uitstoot.'' Bij de productie van silicium-carbide komt zwavelwaterstof en -dioxide vrij. De stankoverlast is groot, meent de milieuorganisatie. ,,Onwonenden klagen al jaren.'' (Karin de Mik, Leeuwarden)

    • Karin de Mik