OVSE zet missiechef Walker aan de dijk

De Amerikaanse diplomaat William Walker is opzijgeschoven als hoofd van de OVSE-missie in Kosovo. De voorzitter van de OVSE, de Noorse minister Knut Vollebaek, liet Walker eind vorige week per fax weten dat na de NAVO-bombardementen op Joegoslavië een nieuwe Kosovo-missie wordt gevormd die door een ander wordt geleid.

Dat heeft een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gisteren in Wenen bevestigd.

In de vluchtelingenkampen in Macedonië verzamelden naaste medewerkers van Walker gistermiddag handtekeningen tegen het ontslag. Volgens hen was Walker, die sinds oktober vorig jaar aan het hoofd stond van de OVSE-waarnemers in Kosovo, volledig verrast door de beslissing van Vollebaek en zwaar teleurgesteld. Walker ontving het bericht tijdens zijn vakantie. Hij zou op 17 juni weer aan het werk gaan. Volgens OVSE-woordvoerder Mons Nyberg in Wenen zal Walker nu `waarschijnlijk' alleen nog naar Macedonië komen om zijn spullen op te halen. Sinds het vertrek van de OVSE uit Kosovo, vijf dagen voordat de NAVO op 24 maart begon met de luchtaanvallen op doelen in Joegoslavië, had Walker zijn hoofdkantoor in Skopje, hoofdstad van Macedonië, in afwachting van zijn latere terugkeer naar Kosovo.

De Europese leden van de OVSE vinden al langer dat de missie moet worden aangevoerd door een Europeaan. Maar volgens OVSE-functionarissen in Wenen en Skopje bestonden er ook bezwaren tegen de persoon van Walker. Hij zou `te polariserend' zijn. Met name Rusland en Griekenland waren woedend over Walkers uitspraken, eind januari, over het bloedbad in Racak, waar Servische politie-eenheden 45 Albanezen, onder wie twee vrouwen en een kind, vermoordden. Walker beschuldigde de Serviërs ervan Albanese burgers te hebben vermoord. Volgens de Serviërs ging het om strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, die `in de strijd' waren omgekomen.

Naar aanleiding van zijn beschuldigingen verklaarde de regering in Belgrado Walker tot `persona non grata', maar uiteindelijk werd die beslissing `bevroren' en hij werd Joegoslavië niet uitgezet.

Albanese vluchtelingen uit Kosovo reageerden kwaad op het nieuws; in het kamp Stenkovec bij Skopje werd gistermiddag gedemonstreerd tegen de OVSE-beslissing die volgens hen een concessie is aan Belgrado.

Zo'n veertienhonderd ongewapende OVSE-waarnemers zagen in Kosovo toe op het – voortdurend geschonden – bestand tussen het UÇK en Servische en Joegoslavische troepen dat in oktober vorig jaar gesloten was na bemiddeling van de Amerikaanse diplomaat Holbrooke. Nadat de vredesonderhandelingen in Frankrijk waren mislukt, vertrokken de waarnemers uit Kosovo. Vijf dagen later begonnen de NAVO-luchtacties.

Volgens OVSE-woordvoerder Nyberg wordt er nu een nieuw mandaat voor de OVSE in Kosovo opgesteld. De permanente raad van de OVSE vergaderde gistermiddag in Wenen over een `overgangsmissie'. Mogelijk gaat de OVSE de nieuwe, gemengde politiemacht voor Kosovo opleiden. ,,Maar we weten nog niet zeker of wij die taak krijgen, of de Verenigde Naties'', aldus Nyberg. Volgens hem heeft de voorzitter van de OVSE besloten dat bij een nieuwe missie een nieuw hoofd hoort.