Oorlogsschepen N- en Z-Korea tegenover elkaar

Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar de afgelopen dagen beschuldigd van schendingen van de respectieve zeegrenzen. In de Gele Zee, ten westen van de Korea's, liggen oorlogsschepen van beide landen tegenover elkaar.

Daarbij zijn vanochtend een Noord- en een Zuid-Koreaans schip met elkaar in aanvaring gekomen.

Noord-Korea meldde vanochtend dat negen Zuid-Koreaanse oorlogsschepen maandag zijn territoriale wateren waren binnengevaren, en dat gisteren nog eens vijf schepen waren gevolgd. De laatste vijf waren gevlucht toen Noord-Koreaanse schepen in de buurt kwamen, aldus het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA. ,,Deze onophoudelijke provocaties bewijzen op welsprekende wijze dat de Zuid-Koreaanse regeerders amok maken om een excuus te vinden om een nieuwe oorlog te ontketenen'', aldus KCNA.

Zuid-Korea sprak de noordelijke beschuldigingen tegen. Volgens Seoul zijn Noord-Koreaanse oorlogsschepen juist gisteren en opnieuw vandaag de bufferzone ten zuiden van de westelijke zeegrens met Noord-Korea binnengevaren. De bufferzone, aldus het ministerie van Defensie, ligt in Zuid-Koreaanse wateren en is door de Zuid-Koreaanse marine als zodanig gedefinieerd voor strategische doeleinden. De woordvoerder van het ministerie toonde zich ,,ernstig bezorgd over de mogelijkheid dat dergelijke Noord-Koreaanse acties de spanningen tussen Noord en Zuid verergeren, en een militaire confrontatie veroorzaken''.

Zaterdag werden de eerste van dergelijke incidenten gemeld. Toen deelde Pyongyang mee dat Zuid-Koreaanse oorlogsschepen zijn grenzen in de Gele Zee hadden geschonden terwijl ze Noord-Koreaanse vissersschepen achternazaten. Ook dat werd door Seoul ontkend. Maar een Zuid-Koreaanse woordvoerder erkende maandag dat er ,,de mogelijkheid is van een misverstand wegens de gecompliceerde grenslijn in de zee''. Noord-Korea heeft de gewoonte spionageschepen als vissersboten te verhullen die dan heimelijk de Zuid-Koreaanse wateren binnenvaren.

De nieuwe spanningen komen minder dan twee weken voordat de twee Korea's hun bilaterale onderhandelingen in Peking moeten hervatten over hulp en ontmoetingen tussen door de Koreaanse oorlog (1950-'53) gescheiden families. (Reuters, AP)