Nette puinruimer

Het `Gestructureerde Samenwerkingsverband' heeft voormalig president van de Centrale Bank André Telting als president en directeur Eddy Jharap van Staatsolie als vice-president voorgedragen. De keuze is niet meer dan logisch. Surinamers kennen de 63-jarige Telting als de man die de inflatie beteugelde. Of Telting, die van 1980 tot 1982 minister van Financiën was, daadwerkelijk president wordt, is onduidelijk. Daarvoor is een tweederde meerderheid in de Nationale Assemblee nodig, of anders een eenvoudige meerderheid in Verenigde Volksvergadering.

Na jaren als directeur van de Postspaarbank en president van de Centrale Bank bewoont André Telting nog altijd een bescheiden middenklasse-bungalow aan de Joanlaan. Met plastic kuipstoeltjes op het erf, een gewone auto en een valse hond. Dat steekt schraal af bij het oogverblindende witte paleis van zijn opvolger en voorganger bij de Centrale Bank, Henk Goedschalk. Telting is een representant van de oude, nette elite van Suriname. Niet een van de ,,grijpers en gevers'' die het volgens een beller op radio Apinti de afgelopen jaren weer voor het zeggen hadden.

Charisma is de bedaarde Telting niet gegeven. Maar charisma is het laatste dat Suriname nodig heeft. De toffe volksjongens van de NDP, de partij van Bouterse en Wijdenbosch, hielden in 1996 een swingende campagne en beloofden het volk welvaart en eenheid. In de praktijk werd het eigen- en groepbelang nooit eerder zo grof en openlijk nagejaagd. Populariteit werd gekocht.

André Telting mag dus opnieuw gaan puinruimen, net als in 1994. Aan zijn deskundigheid op monetair gebied twijfelt niemand; hooguit aan zijn politieke finesse. Want een bank leiden is iets anders dan een land. Daar krijgt hij te maken met een bestuurscultuur vol grote ego's en deelbelangen. Nu al wordt geroddeld over de smetjes op zijn blazoen als directeur van de Centrale Bank: de verliezen die hij leed bij zijn goudaankopen bijvoorbeeld.

Maar in de twee jaar dat Telting de Centrale Bank leidde, maakte hij een einde aan het wegwerken van begrotingstekorten met bijgedrukt geld. En de inflatie, die in het jaar voor zijn aantreden op 369 procent lag, werd tot staan gebracht.

Met het aantreden van de regering-Wijdenbosch zou Telting zijn voorganger Henk Goedschalk als supervisor krijgen. Telting weigerde, en werd ontslagen. Onder zijn opvolger Goedschalk kelderde de Surinaamse gulden naar zijn huidige niveau: 1.400 voor een dollar.