MOKSIE ALESIE VAN BLACK EYE BEANS

Moksie alesie is een typisch Surinaams gerecht. Ik denk dat je overal ter wereld wel een `gemengde pot' vindt. Zo heb je in Nederland `hutspot of stamppot', in Indonesië nasi, in Spanje paella, en ga zo maar door. In Suriname kennen wij verschillende soorten moksie alesie. De bekendste die met peulvruchten worden gemaakt zijn: sebijari, djarpesi en blaka ai pesi. De laatste is in Nederland te koop onder de naam black eye beans.

Jammer genoeg is de eerste alleen in Suriname te krijgen. Moksie alsie betekent letterlijk `gemengde rijst' of zoals een vriendin van mij het zegt: `rijst in de war'. Moksie alesie wordt als etentje gegeven en ontbreekt tegenwoordig zelden op een koto dansie, dat is een gezellig feest in traditionele klederdracht.

De beans, zoals ik ze verder zal noemen, doet u in een pan met water (ze moeten net onder staan). Kook ze `al dente', gebruikmakend van de Italiaanse uitdrukking, zodat u begrijpt dat ze nog verder gaar koken in de rijst.

In een braadpan olie en margarine verhitten: ui, knoflook en tomaten bakken, voeg tomatenpasta, bouillonblokje, het gekookte vlees toe, samen met een liter water, het deksel op de pan en 15 minuten laten sudderen. Voeg vervolgens toe de gekookte beans, de gewassen rijst, de kokosmelk en vul aan met water tot de gewenste hoeveelheid om de rijst gaar te koken. Roer om, proef of het vocht genoeg zout heeft, voeg anders naar smaak toe, en sluit de pan af. Als het vocht verdampt is, draait u de gasvlam laag, doet u een natte theedoek om het deksel heen en sla de punten om naar boven, zodat u een stoomeffect krijgt. Als de rijst bijna gaar is, deze omscheppen en de gerookte makreel er bovenop doen. Net voor het opdienen de roomboter er door scheppen.