Luchtvaart dit jaar minder winstgevend

Het vervoer door de lucht neemt dit jaar met 4,5 procent toe, maar de winstgevendheid van de internationale luchtvaartmaatschappijen daalt met 13 procent. Dat voorspelt de brancheorganisatie International Air Transport Association in haar jaarverslag.

Ook in het afgelopen jaar namen de winsten af. In 1998 daalde de nettowinst van de 265 IATA-maatschappijen op de internationale diensten met 38 procent van 5 miljard dollar tot 3,1 miljard dollar (6,5 miljard gulden). Dit jaar zal het resultaat naar verwachting uitkomen op 2,7 miljard dollar.

De luchtvaart heeft nu vijf achtereenvolgende jaren met winst achter de rug, met een record van 5,2 miljard dollar in 1995. In de voorgaande vier jaren (1990-1993) stapelden zich verliezen op van in totaal 15,6 miljard dollar. (ANP)