KNIPPEN EN PLAKKEN

,,Als ik nu programma's van tien jaar geleden zie, vind ik ze al snel traag. In onze programma's duurt een shot gemiddeld 2 tot 3 seconden en wordt er vrij snel gesneden. Maar een snelle montage kan ook irritant zijn, dan wordt je gek van dat geknip. Soms wordt een uitspraak zo snel ergens tussen gezet dat hij weer weg is voordat je je realiseert wat die persoon nou eigenlijk zei. Dan moet je dat shot langer maken.''

Enkele honderden cuts per programma zijn geen uitzondering voor Remy Raaphorst, editor bij Ivo Niehe Producties. Vooral de montage van amusementsprogramma's als Heb ik dat? dat Raaphorst begin dit jaar monteerde voor RTL4, heeft een hoge snelheid. ,,Vorm en inhoud hebben nu eenmaal met elkaar te maken. Met snelle shots hoop je iedere kans op verveling de kop in te drukken.''

,,Ook met harde overgangen, door de shots via directe cuts op elkaar te laten aansluiten, kan je snelheid creëren'', vertelt Raaphorst. ,,Vooral bij een komisch onderwerp kan je zo meningen strak tegenover elkaar zetten waardoor je een grap beter uitserveert. Voor emotionele onderwerpen maken we meer gebruik van dissolves waarbij het ene beeld vager wordt terwijl het volgende opkomt. Je hebt dan minder contrast tussen de shots en het maakt het geheel een beetje glossy. We gebruiken ook wel dissolves als de beeldovergangen niet helemaal denderend lopen, als het beeld `klapt' zoals we dat noemen. Door het gebruik van dissolves wordt het dan wat minder pijnlijk voor de ogen. Wipes, waarbij het ene beeld van links naar rechts of van onder naar boven wordt vervangen door het volgende, gebruik ik nauwelijks, want ik vind ze gewoon niet mooi.''

(Foto's Harmen de Jong)