Internationale beurzen

LONDEN

Hoop dat de Bank of England morgen, na de vergadering van het monetaire beleidscomité, de rente verlaagt gaf de Londense beurs een optimistische toon.

De FTSE-index steeg met 0,4 procent naar 6.458 punten rond het middaguur. Mijnbouwconcern Biliton en telecombedrijf Vodafone behoorden tot de grootste stijgers onder de hoofdfondsen.

FRANKFURT

De daling van de aandelenkoersen op Wall Street maakte weinig indruk in Frankfurt, waar de koersen licht stegen. De DAX-index ging met 0,9 procent omhoog tot 5.260 punten. Deutsche Telekon, dat nieuwe aandelen uitgeeft, profiteerde van de opmerking van Telekom-topman Ron Sommer dat de emissie overtekend zal zijn.

PARIJS

Opnieuw waren het media- en technologie-aandelen die Parijs vanmorgen op de been hielden, na een aanvankelijke reactie op een lager Wall Street. Alcatel hoorde tot de stijgers, met een winst van 2 procent. De CAC-index won 0,8 procent op 4.442 punten.

TOKIO

Kooplust van buitenlandse beleggers heeft vanmorgen de aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio omhooggedreven. Het Nikkei-gemiddelde was 59,58 punten (0,35 procent) hoger op 16.622,50 punten.

Buitenlandse beleggers hadden de overhand op de beursvloer. Zij hebben meer vertrouwen gekregen in het Verre Oosten door het rustige verloop van de Indonesische verkiezingen. Tijdens de handel stond de Nikkei bijna 140 punten in de plus, later moest de beursindex een stap terugdoen doordat het lagere slot op Wall Street de aandelenkoersen uiteindelijk toch nog drukte. In Tokio waren vooral de grote aandelen in trek, zoals die van Mitsubishi en Nippon Steel.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren flink lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 143,74 punten (1,32 procent) tot 10.765,64. Het maximale verlies bedroeg 185 punten.

Naast dalende obligatiekoersen, waardoor de rente op de dertigjarige staatsobligatie steeg tot boven de 6 procent, schreven handelaren de inzinking toe aan winstnemingen. Daar kwam bij dat er slecht nieuws was voor de computermakers. De bank Donaldson, Lufkin & Jenrette verlaagde de winstprognoses voor het vierde kwartaal voor onder meer IBM, Dell, Compaq en Hewlett-Packard. Volgens onderzoek van de bank zal de omzet van de bedrijven sterker lijden onder het millenniumprobleem dan algemeen wordt aangenomen.