India viert feest na cricketzege op rivaal Pakistan

Pakistan, favoriet voor de titel, heeft gisteren bij het WK cricket een gevoelige nederlaag met 47 runs geleden tegen vijand India. Old Trafford was in Manchester voor deze titanenstrijd met 22.000 toeschouwers gevuld, voornamelijk met fans van beide ploegen. Ze maakten enorme herrie en zorgden voor een geladen sfeer. De organisatie had strikte veiligheidsmaatregelen genomen. Ongeregeldheden bleven gedurende de wedstrijd uit, maar na afloop verbrandden Pakistanen op het veld Indiase vlaggen.

Voor het duel hadden de twee aanvoerders de toeschouwers opgeroepen zich sportief te gedragen. De spelers van beide ploegen verklaarden het goed met elkaar te kunnen vinden. De buurlanden India en Pakistan zijn sinds de onafhankelijkheid in 1947 onder meer in een conflict verwikkeld over de deelstaat Kashmir. De teksten op een aantal van de vele spandoeken waren politiek getint, zoals Pakistan's nuclear weapons: Shoaib and Wasim en The World Cup and Kashmir belong to Pakistan. Ze werden aan het begin van de wedstrijd verwijderd door de politie.

Voor Pakistan, lange tijd beschouwd als de grootste kanshebber voor de wereldtitel, betekende het verlies tegen India de derde achtereenvolgende nederlaag bij het WK. Eerder waren Bangladesh en Zuid-Afrika te sterk. De Pakistanen moeten nu hun laatste wedstrijd in de Super Six tegen Zimbabwe winnen om de kruisfinales te halen. India, dat nog tegen Nieuw Zeeland speelt, heeft door de luidbejubelde zege weer uitzicht op de laatste vier. ,,Ik denk dat de mensen thuis heel blij met dit succes zullen zijn'', verklaarde de Indiase captain Mohammed Azharuddin. In de grote steden in India gingen uitzinnige cricketfans na de winst de straten op. Ze staken vuurwerk af en riepen anti-Pakistaanse leuzen.

Met scores van 59 van aanvoerder Azharuddin en 61 van Rahul Dravid kwam India gisteren in zijn innings uit op 227 voor 6 uit. Dat totaal was zeker haalbaar voor Pakistan. De ploeg van captain Wasim Akram kreeg echter geen vat op de Indiase aanval. Niemand haalde een hoge score. Inzamam-ul-Haq werd topscorer met 41 runs. De ervaren bowler Venkatesh Prasad was de grootste plaaggeest voor Pakistan. Hij nam liefst vijf wickets en kwam uit op de prachtige cijfers 5 voor 27. Collega Javangal Srinath deed het met 3 voor 37 ook uitstekend. De Pakistanen stonden na 45 overs aan de kant met slechts 180 runs. Terecht werd Prasad tot man van de wedstrijd uitgeroepen. Hij bedankte na afloop zijn ploeggenoten voor hun goede spel.

Akram erkende na de nederlaag dat Pakistan moeite zal hebben om zich voor de halve finale te kwalificeren. ,,Ik hoop dat we snel van onze fouten zullen leren'', zei de aanvoerder. ,,We hebben het onszelf moeilijk gemaakt.'' Hij complimenteerde het winnende India op sportieve wijze. ,,Het was de betere ploeg'', aldus Akram.