Grote banken verhogen rente op hypotheken

De hypotheekrente gaat omhoog. De Rabobank en de Postbank, twee van de grootste partijen op de hypotheekmarkt, hebben aangekondigd hun tarieven op te schroeven met 0,3 procentpunt voor hypotheken met lange rentevaste perioden.

Dat hebben de twee banken meegedeeld. Marktleider Rabobank Nederland zegt zijn lokale Rabobanken te hebben geadviseerd om met ingang van vandaag de rente voor particuliere woninghypotheken met een rentevaste periode van 3 jaar of meer te verhogen.

De rente op Rabo-hypotheken met een rentevaste periode van 3 en 4 jaar gaat 0,2 procentpunt omhoog. De rente op hypotheken met looptijden van 5 tot 15 jaar stijgt met 0,3 procentpunt.

De Postbank schroeft zijn tarieven op met 0,1 procentpunt voor drie jaar rentevast, 0,2 procentpunt voor 5 en 7 jaar rentevast en 0,3 procentpunt voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar of langer.

Beide banken verwijzen naar ontwikkelingen op de kapitaalmarkt als motief voor hun tariefsverhogingen. De rente op de kapitaalmarkt, gemeten als het rendement op obligaties, is de afgelopen anderhalve maand opgelopen. Begin dit jaar stond het rendement op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar nog op een dieptepunt van 3,8 procent. Vanmorgen bedroeg dat rendement ruim 4,4 procent. Het aantrekken van de Europese economie en de stijging van de rente op de Amerikaanse kapitaalmarkt gelden als voornaamste oorzaken van de rentestijging.

Ook verzekeraar Delta Lloyd kondigde gisteren een tariefsverhoging aan. Vorige week waren het Robeco-dochter Roparco en het pensioenfonds ABP die het spits afbeten met een renteverhoging voor hypotheken.