Geen BTW op parfums Schiphol

Passagiers op luchthaven Schiphol hoeven ook na afschaffing van de taxfree-verkopen per 1 juli geen BTW te betalen over producten als parfum en elektronica. Schiphol neemt samen met de winkeliers op de luchthaven deze kosten voor zijn rekening. Voor alcohol en tabak geldt een andere regeling: alleen passagiers met een bestemming buiten de Europese Unie kunnen deze producten vanaf 1 juli nog goedkoper aanschaffen.

De maatregel van Schiphol volgt op het besluit van de Europese Top afgelopen weekeinde in Keulen om definitief een einde te maken aan de mogelijkheden voor reizigers binnen de Europese Unie om producten zonder belasting en accijnzen te kunnen kopen. Reizigers binnen de EU kunnen drank alleen nog tegen normale winkelprijzen kopen en tabak is voor deze reizigers volledig uit het assortiment gehaald. Reden is dat de Nederlandse overheid niet toestaat dat in één winkel tabak met èn zonder accijns wordt verkocht.

Het besluit van Schiphol om de BTW-heffing (17,5 procent) te compenseren, kost de luchthaven 60 tot 80 miljoen gulden van de winst. Hoeveel de winkeliers aan winst inboeten, is niet bekend gemaakt. Vorig jaar boekte Schiphol een winst van 298 gulden op een totale omzet van 1,2 miljard gulden. Circa 17 procent van die omzet (204 miljoen gulden) bestaat uit de inkomsten die Schiphol via een concessie uit de taxfree-verkopen genereert.

Behalve luchthavens worden ook rederijen geconfronteerd met de afschaffing van belastingvrij winkelen. Rederij Stena Line, die onder meer veerdiensten onderhoudt tussen Hoek van Holland en Harwich, hoopt de winkels op zee met een breder aanbod rendabel te houden. De inkomsten uit duty free vormen 28 procent van de omzet van de rederij.