Economisch herstel in Azië roept een aantal vragen op

Is de economische crisis in Azië eindelijk voorbij? Beginnen de economieën in de regio tekenen van herstel te vertonen? Politici en investeerders worstelen nog steeds met die vragen. Maar volgens het Pacific Economic Cooperation Council (PECC) kunnen zij vanaf nu overtuigend `ja' antwoorden. De landen in de regio Azië-Pacific zullen dit jaar volgens het PECC een gezamenlijke groei laten zien van 2,6 procent, en dat is significant beter dan de magere één procent groei die in 1998 werd geboekt.

Rest de vraag hoeveel waarde een politicus of investeerder moet hechten aan deze prognose. Eerder lieten instituten als de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Aziatische Ontwikkelingsbank hun licht schijnen over dit onderwerp. Hun eensluidende conclusie was dat Azië dit jaar ,,bescheiden herstel'' te wachten staat. Het PECC, een gerenommeerd onderzoeksinstituut dat zich richt op economische vraagstukken voor de regio Azië-Pacific, gaat nu een stap verder en verwacht een ,,versneld herstel'' in de loop van dit jaar. Maar die voorspelling is gebaseerd op de regio Azië-Pacific, en die omvat meer landen (waaronder de goed draaiende economieën van de Verenigde Staten en Australië) dan het door de crisis het sterkst getroffen Azië.

Gisteren presenteerde het PECC in Singapore, waar het secretariaat van de organisatie is gevestigd, voor de elfde keer zijn jaarlijkse Pacific Economic Outlook. De meeste economieën in de onderzochte regio die in 1998 krompen of een zeer bescheiden groei doormaakten, zullen in de loop van dit jaar herstel laten zien. Zuid-Korea, zo verwacht het PECC, zal vooroplopen met een scherp herstel na een diep dal. De Koreaanse economie groeit volgens het PECC dit jaar 3,5 procent, en volgend jaar 4,4 procent.

Niet in alle landen zal de economie dit jaar groeien. In Hongkong en Indonesië verwacht de organisatie zelfs voorlopig nog een krimp van de economie. En ook over Japan, dat samen met China en de VS wordt beschouwd als de drie groeimotoren voor de regio, maakt PECC zich zorgen. De Japanse economie geeft nog steeds geen overtuigende signalen af dat het de nu al jaren durende economische malaise te boven is. Ondanks een groot aantal stimulerende maatregelen het afgelopen jaar van de Japanse overheid. Het PECC waarschuwt voor het risico dat aanhoudende zwakte van de Japanse economie kan betekenen voor de economieën in de regio.