Duitse rechter laat postcodeloterij toe

De Nederlandse organisator van de Nationale Postcodeloterij, het marketingbedrijf Novamedia BV uit Amsterdam, begint binnenkort een Postcodeloterij in Duitsland. Het wordt de eerste private loterij voor goede doelen in Duitsland.

Dit heeft directeur R. der Giessen van Novamedia vanochtend desgevraagd meegedeeld. De president van het Oberverwaltungsgericht in Lüneburg (de hoge bestuursrechtbank in de deelstaat Nedersaksen) heeft vanochtend in hoger beroep de bezwaren van de overheid van Nedersaksen tegen de komst van de Postcodeloterij nietig verklaard. De uitspraak is volgens Van der Giessen de eerste overwinning van Novamedia in een slepende strijd tegen verschillende Duitse overheden over de introductie van de Postcodeloterij.

Novamedia is op verzoek van het Duitse Wereld Natuur Fonds begin jaren negentig begonnen de introductie van de Postcodeloterij voor te bereiden. Het heeft daartoe de stichting Neue Bundeslotterie für Umwelt und Entwikkelung opgericht samen met tien Duitse organisaties voor natuur en ontwikkelingssamenwerking die een deel van de opbrengst zullen krijgen.

Novamedia stuitte echter op verzet van de Duitse deelstaten. Het Amsterdamse bedrijf is al sinds 1992 bezig ,,om het Duitse overheidsmonopolie op het organiseren van loterijen te doorbreken''. Sinds 1996 lopen er in een groot aantal deelstaten rechtszaken. ,,Kernargument van de overheid om ons tegen te houden is altijd geweest dat er geen behoefte aan onze loterij zou bestaan. De rechter in Lüneburg heeft dat argument nu van tafel geveegd. Nu moet de overheid ons een vergunning geven.'' Van der Giessen verwacht dat de Postcodeloterij in Nedersaksen 1 januari van start zal gaan. Hij gaat er van uit dat ook andere deelstaten de loterij niet langer kunnen tegenhouden.