Duitse economie inspireert Damrak

Positieve cijfers over de Duitse economie trokken vanochtend de Amsterdamse effectenbeurs mee omhoog. De AEX-index stond vandaag rond het middaguur met een winst van 3,86 punten op 570,56.

Beurshandelaren vinden dat de markt niet tegenvalt. Er waren meer plussen dan minnen. De affaire met de dioxinenkippen lijkt geen enkele invloed op de beurskoers van voedingsmiddelenbedrijven te hebben. Nutreco en Numico stonden vanochtend beide op winst. Nutreco pakte 1,40 euro, een winst van 4,1 procent en Numico won 35 eurocent op 34,15. Ahold boekte een plus van 35 eurocent op 35,55 euro. Het aandeel van concurrent Laurus werd 20 eurocent minder waard op 23,50.

De koers van het aandeel Elsevier herstelde licht met een eurostuiver winst op 12,05. Een handelaar sprak van los zand: ,,Het bedrijf heeft geen directeur meer en dat is te merken. Wellicht is het fonds interessant voor lange-termijnbeleggers, want het staat nu op een dieptepunt. Er zijn aanbevelingen van analisten geweest, maar er zit weinig beweging in de koers.''

Het aandeel Koninklijke Olie profiteerde niet van de voorzichtig positieve stemming op het Damrak. Het fonds stond vanochtend op 55,90 euro, een marginaal verlies van één eurodubbeltje. Volgens de handel komt dat door de daling van de dollarkoers. ,,Die stond enkele dagen geleden op 2,15 gulden en is in korte tijd gedaald naar een koers van rond de 2,10 gulden.''

De op een na grootste daler van de ochtend was Hoogovens. Het IJmuidense staal- en aluminiumconcern, dat afstevent op fusie met British Steel, verloor 1,5 procent aan waarde en noteerde 42,90 euro. Beursexperts menen dat de aandelen heel wel een koers van 50 euro kunnen bereiken. ,,Dat zijn ze waard.''

Baan, de grootste verliezer vanochtend, daalde 5 eurodubbeltjes in waarde en kwam uit op 13,65 euro. Ook hightechfonds ASML zakte licht: 15 eurocent op 45,25. Beide fondsen zaten gisteren nog flink in de plus.