Britten breken telecommarkt Japan open

Het Britse telecommunicatieconcern Cable & Wireless krijgt als eerste buitenlandse concern een controlerend aandeel in een Japans telecommunicatiebedrijf, International Digital Communications (IDC).

De overname komt na een felle strijd met het voormalige Japanse staatsbedrijf NTT. Vandaag deelden twee grootaandeelhouders van IDC, autofabrikant Toyota en handelshuis Itochu, mee dat ze in zullen gaan op het bod van Cable & Wireless. Hiermee is de overname door C&W nog slechts een formaliteit.

C&W behoort met Toyota en Itochu tot de oprichters van IDC met elk een aandeel van ruim 17 procent. IDC heeft altijd nauwe banden gehad met NTT, dat nog altijd overheersend is op de Japanse markt. Dit voorjaar brak er een fel gevecht uit tussen NTT en C&W om de overname van IDC. Half april besloot IDC de aandeelhouders te adviseren op het bod van NTT in te gaan. Tot twee keer toe heeft C&W daarna zijn bod verhoogd en de Britse ambassade deelde vorige week mee dat de Britse minister van Handel en Industrie de strijd deze maand tijdens een bezoek aan Tokio ter sprake zou brengen. Vandaag meldden Toyota en Itochu vervolgens dat ze op het bod van C&W in zullen gaan. Dankzij de strijd tussen NTT en C&W krijgen de twee grootaandeelhouders 10 procent meer voor hun aandelen in IDC.

Op de Japanse telecommarkt, zowel telefonie met vaste lijn als mobiel, is sinds de deregulering begin jaren negentig een groot aantal nieuwe bedrijven ontstaan die in zeer felle concurrentie zijn verwikkeld. NTT heeft nog altijd een meerderheidsaandeel op beide markten, maar is door de toenemende concurrentie gedwongen tot grote kortingen. De populariteit van mobiele telefoons heeft de oude melkkoe van NTT – dat 1200 gulden rekende voor een aansluiting – geheel ondergraven. Op de mobiele markt ondergraaft de concurrentie de neiging van Japan om eigen standaarden te ontwikkelen. De nieuwe aanbieders bieden telefoons aan die ook in het buitenland werken, in tegenstelling tot de mobiele telefoons van NTT, die alleen in Japan kunnen worden gebruikt.