Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Beurs vraagt opheldering van Elsevier

De Amsterdamse effectenbeurs wil van Reed Elsevier opheldering over de winstwaarschuwing die de uitgever maandag bekendmaakte. De beurs betwijfelt of alle beleggers tegelijk zijn geïnformeerd over de verlaagde prognose. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil opening van zaken.

,,We zullen Elsevier tekst en uitleg vragen'', zegt de woordvoerder van de beurs, de AEX. Een kleine twee weken geleden berichtte De Telegraaf dat Reed Elsevier dit jaar een lagere winst verwacht dan over 1998. De krant baseerde zich op een bijeenkomst voor analisten die de uitgeverij zou hebben gehouden. Reed Elsevier ontkende dat van een bijeenkomst sprake was geweest, maar bracht eergisteren wel de verwachting van een winstdaling naar buiten.

,,Eerst het bericht in de Telegraaf, dan de ontkenning, vervolgens toch een winstwaarschuwing. Het is logisch dat je daar vragen over stelt'', aldus de beurs. Als de uitgever koersgevoelige informatie heeft gegeven aan een select gezelschap analisten, dan is dat een overtreding van de beursreglementen. Die bepalen dat iedere belegger gelijktijdig over informatie moet kunnen beschikken. Bovendien is een beursfonds sowieso verplicht wijzigingen in het verwachte resultaat zo snel mogelijk naar buiten te brengen.

De VEB vermoedt dat sprake is geweest van een telefonische conferentie met een aantal analisten, en wil weten wat daarbij precies is gezegd. VEB-directeur P. de Vries: ,,Het moet te achterhalen zijn wie daarbij is geweest. Het kringetje van analisten die zich met uitgevers bezighouden is niet zo groot. Die kunnen verklaren wat er is gezegd.'' Eerst zal de VEB echter Reed Elsevier om uitleg vragen. Als Reed Elsevier de winstwaarschuwing inderdaad eerst in beperkte kring heeft geuit, dan zijn veel beleggers te laat geïnformeerd. Dat noemt De Vries een ernstige inbreuk op de ,,ordentelijke beurshandel''. De ,,rigoureuze ontkenning'' van Reed Elsevier kan beleggers vervolgens ,,opnieuw op het verkeerde been'' hebben gezet. ,,Misschien heeft een belegger wel tegen die lagere koers ingekocht, juist omdat de uitgever ontkende'', aldus De Vries. Als blijkt dat Elsevier tegen de beursregels heeft gezondigd, sluit hij een schadeprocedure niet uit.

Het is niet voor de eerste keer dat Reed Elsevier in het nieuws komt wegens een discutabele winstwaarschuwing. Ook vorig jaar circuleerden berichten over een lagere winstprognose, die de uitgever overigens halstarrig ontkende. Begin december meldde Reed Elsevier toch tegenvallers en kwam met een lagere indicatie voor de resultaten. De Vries zegt dat die gebeurtenissen geen rol hebben gespeeld bij de huidige stappen van de VEB. Reed Elsevier was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. Het aandeel Elsevier herstelde zich vanochtend met 5 eurocent winst fractioneel op 12,05 euro.