Belgische producten weg

De Nederlandse supermarkten hebben vanochtend 519 verschillende Belgische producten uit de schappen gehaald in verband met mogelijke besmetting met dioxinen. Het gaat om zuivel, vleeswaren, snacks en voer voor huisdieren waarvan de leveranciers niet kunnen garanderen dat er geen dioxinen in zitten.

Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branche-organisatie van de supermarkten, vanochtend bekendgemaakt. De producten zijn vanochtend uit de winkels verwijderd. Als consumenten de producten de afgelopen dagen in huis hebben gehaald, wordt geadviseerd om ze voorlopig niet te gebruiken. Mochten de verdachte producten inderdaad besmet zijn, dan kunnen consumenten hun geld terug krijgen.

De supermarkten hadden de leveranciers tot gisteren vijf uur de tijd gegeven om met verklaringen te komen over de veiligheid van hun producten.

Volgens het CBL wordt het weghalen van producten goed ontvangen door klanten in de winkel. De speciale website van het CBL op Internet heeft vanochtend 10.000 bezoekers per minuut verwerkt: een Nederlands record. Het informatienummer van de overheid is 0800-1151.