Analist in gevecht met Morgan Stanley

De wereld van de haute finance in de Verenigde Staten is in de ban van de aanklacht van de ontslagen analist Christian Curry tegen zijn werkgever zakenbank Morgan Stanley Dean Witter. De analist diende enkele weken geleden een aanklacht in tegen zijn werkgever nadat hij vorig jaar augustus was ontslagen. Hij verwijt de bank racisme en homofobie. Volgens de 25-jarige Curry, die zwart is, zou hij zijn ontslagen omdat hij naakt had geposeerd in het pornoblad Play Guy. De foto's waren ook in nog enkele andere bladen gepubliceerd.

Curry verwijt Morgan Stanley dat er bij dit bedrijf een klimaat van intolerantie heerst. Zijn meerderen zouden na de publicatie in Play Guy de indruk hebben gekregen dat Curry homoseksueel is en zouden hem er om die reden uitgewerkt hebben. De bank ontkent dit.

Deze week diende Morgan Stanley een verweerschrift in bij de rechter. De bank zegt daarin dat de beslissing om Curry te ontslaan al was genomen voor de foto's werden gepubliceerd. Curry's vader, die een vooraanstaand chirurg is, had zijn zoon de baan bezorgd omdat hij bevriend is met William Lewis, een functionaris bij Morgan Stanley.

De bank zegt Curry te hebben ontslagen omdat de analist systematisch met zijn declaraties knoeide en in een periode van tien maanden ongeveer honderdvijftig vervalste bonnen indiende. Hij scheurde de naam van het bedrijf eraf en leverde de rest van de bon in.

Curry viel door de mand omdat hij op een bonnetje van de topless bar Cheetah had geschreven dat hij er gedineerd had met zes collega's, die hij bij naam noemde. Een wakkere boekhouder bij de bank wist dat Cheetah geen eten serveert. Bij navraag bleek ook dat geen van de genoemde collega's ooit met Curry heeft gegeten.

Onderzoek van andere bonnetjes bracht daarna aan het licht dat Curry op kosten van Morgan Stanley schoenen kocht bij Cole Haan, cd's bij Virgin Megastore aanschafte en de kosten ervan declareerde. Ook had hij zelf een bonboekje en vulde daarop fictieve bedragen in. In antwoord op vragen van de openbare aanklager kwam echter ook naar buiten dat Morgan Stanley tienduizend dollar heeft geboden aan een informant om belastend materiaal tegen Curry te verkrijgen. De bank verklaarde dat het legaal is om een beloning uit te loven voor informatie.