Amsterdam vraagt vingerafdrukken van medewerkers

Zestien medewerkers van de dienst Stadstoezicht in Amsterdam moeten hun vingerafdrukken afgeven om te achterhalen of een van hen betrokken is bij diefstal uit parkeerautomaten. De directie heeft dit op verzoek van politie aan de medewerkers gevraagd nadat de dienst opnieuw is geconfronteerd met een grote diefstal uit de parkeerautomaten.

In februari werd in een parkeerautomaat, die met een sleutel geopend moet zijn geweest, een staafje met een magneet aangetroffen die was gebruikt om geld uit de geldla te halen. Op het ,,listige apparaatje'', zoals Stadstoezicht-directeur A. Jansen het noemt, stonden duidelijke vingerafdrukken. ,,Die moeten van een crimineel zijn.'' Eerder waren complete automaten gestolen, vermoedelijk om deze methode te ontwikkelen. Om uit te sluiten dat zijn eigen medewerkers bij de diefstal betrokken zijn geweest, wil Jansen meewerken aan het verzoek van de politie.

AbvaKabo-bestuurder T. Gerritsma is ,,ondanks de goede bedoelingen van de directeur'' tegen de maatregel. ,,In Nederland hoef je niet te bewijzen dat je onschuldig bent.'' Zij vindt dat er sprake is van een hellend vlak. ,,Volgende stap is dat alle Amsterdammers hun vingerafdrukken en DNA maar moeten afgeven.''

Directeur Jansen zegt dat afgeven van vingerafdrukken op basis van vrijwilligheid gebeurt. ,,Als je niet mee wilt doen, ben je nog niet verdacht'', zegt Jansen. ,,Ik wil graag de goede naam van Stadstoezicht hoog houden. Als blijkt dat er niemand van ons bij betrokken is, geef ik natuurlijk meteen een persbericht uit.'' Het afgeven van de vingerafdrukken zou vanmiddag plaatsvinden, maar door de commotie die is ontstaan is het voorlopig uitgesteld.

De dienst Stadstoezicht heeft al lang te kampen met diefstal uit parkeermeters. In 1997 werden zeven geldophalers gearresteerd voor het verduisteren van meer dan zeven miljoen gulden in de periode 1995 tot 1997. In 1998 verdween nog voor 1,8 miljoen gulden uit de geldmeters, de eerste vijf maanden van dit jaar werd voor bijna 800.000 gulden uit de meter gestolen.