Weinig beweging op beurs

De Amsterdamse effectenbeurs is vanmorgen nauwelijks in beweging gekomen. Alleen hightechfondsen als Baan, Philips en ASML stegen een beetje. Graadmeter AEX klom na enkele uren handelen moeizaam met 0,59 punten op 569,07. Handelaren spraken van een prijshoudende beurs: niet veel beweging, wel kleine plusjes.

Amsterdam was niet de enige met wat saaie handel: ook de andere Europese beurzen waren nauwelijks in beweging te krijgen. Die van Brussel was met een stijging van 1,1 procent de enige uitschieter.

Dat de higtechfondsen goed in de markt liggen heeft volgens een handelaar in Amsterdam te maken met de handel in Amerika. De Nasdaq-index, waarin veel belangrijke technologiefondsen zijn opgenomen, steeg gisteren met 2 procent. Ook het toonaangevende Dow Jones-gemiddelde steeg, met ruim 1 procent, maar de dalende dollar weerhield Amsterdam ervan die toename te volgen.

Topper van de ochtend was opnieuw Baan. Het fonds pakte gisteren bijna 10 procent na overnamegeruchten en dikte vanochtend nog een paar eurodubbeltjes aan. Het fonds belandde op 15,05 euro, 30 eurocent hoger.

Een andere stijger was ASM, dat acht eurodubbeltjes won op 45,55 euro. Dat had meer te maken met de ontwikkelingen op de Nasdaq dan met een kleine order die het bedrijf in de wacht heeft gesleept.

Hoogovens moest een veer laten. Het fonds gaf 1,10 euro ofwel 2,5 procent prijs op een koers van 44,60, nadat het voorgaande dagen sterk steeg wegens fusieplannen met British Steel.