STE zet verzilveren opties op Internet

Het verzilveren van opties door bestuurders is vanaf volgende week op Internet te volgen.

Beursfondsen moeten sinds 1 april alle transacties door hun topmensen aan de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) melden en deze beurstoezichthouder gaat dit register vervolgens op het computernetwerk plaatsen.

Dit heeft een woordvoerder van de STE vanochtend bekendgemaakt. ,,Het hangt nog op wat technische zaken, maar we gaan nu uit van komende dinsdag. Principieel is de kogel in elk geval door de kerk.''

Vooral de beveiliging van het digitale register baart de STE zorgen. De toezichthouder moet bijvoorbeeld voorkomen dat buitenstaanders wijzigingen in het register kunnen aanbrengen.

De meldingen in het optieregister hebben de afgelopen weken veel stof doen opwaaien. De transparantie moet er toe leiden dat bestuurders geen misbruik maken van koersgevoelige informatie die nog niet in grote kring bekend is.

Alle transacties in opties of aandelen door bestuurders moeten worden gemeld. Het register (genaamd Meldingen Effectentransacties) is nu alleen in te zien bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer in Amsterdam.

Vorige maand bleek Philips-bestuurder A. van der Poel zijn opties te hebben verzilverd terwijl later die dag het vertrek van Roel Pieper bekend gemaakt zou worden. De STE heeft inmiddels aangifte bij het openbaar ministerie gedaan van deze transactie, hoewel Philips ontkent dat er sprake was van koersgevoelige informatie. Bij de verzilvering van de opties incasseerde Van der Poel circa een half miljoen gulden.

Ook de directie van verpakkingsbedrijf Van Leer kwam onder vuur te liggen toen bleek dat de top opties had verzilverd direct na het bekendworden van de interesse van een Finse branchegenoot. In totaal incasseerden de vier bestuurders bijna 22 miljoen gulden. Twee weken na de transactie stapte bestuursvoorzitter W. de Vlugt bij Van Leer op.

In reactie op het optieregister van de STE (internet: www.ste.nl) hebben veel bedrijven hun interne spelregels voor het verzilveren van opties aangepast. Zo eist president Boonstra van Philips inmiddels inzage in transacties die topmanagers willen uitvoeren.

Behalve het voorkomen van misbruik van voorkennis kunnen de openbare transacties beleggers ook een idee geven van de verwachtingen van bestuurders.