SFOR pakt in Bosnië verdachte op

Britse troepen van de vredesmacht SFOR hebben gisteren in Bosnië een Bosnische Serviër gearresteerd die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden.

De 32-jarige Dragan Kulundzija werd opgepakt in zijn woonplaats Prijedor in de Servische Republiek in Bosnië en direct overgebracht naar de gevangenis van Scheveningen, om te worden berecht voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië.

Bij de arrestatie van Kulundzija deden zich geen incidenten voor. De verdachte gaf zich onmiddellijk en zonder verzet over. De SFOR-troepen verrichtten nog een tweede arrestatie, maar de arrestant werd vrijgelaten toen hij kon aantonen niet de gezochte verdachte te zijn. Noch zijn identiteit, noch die van de gezochte werd vrijgegeven.

Dragan Kulundzija werd in 1995 door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld. Hij diende in de Bosnische oorlog als bewaker van het kamp Keraterm, nabij Prijedor, waar de Serviërs talrijke Bonische Kroaten en moslims gevangen hielden, folterden en vermoordden. Samen met twaalf andere Serviërs die in Keraterm dienden werd Kulundzija in staat van beschuldiging gesteld wegens misdaden tegen de menselijkheid, zware schendingen van de Geneefse conventies en schendingen van het oorlogsrecht. In Keraterm, aldus de aanklacht tegen de dertien Serviërs, werden moslims en Kroaten ,,vermoord, seksueel misbruikt, gemarteld, geslagen en in andere zin onderworpen aan wrede en onmenselijke behandeling''.

Tegen vijf van de beklaagden werden de aanklachten later ingetrokken omdat hun aandeel in de wandaden in Keraterm onbelangrijk werd geacht. De aanklacht tegen de acht anderen, onder wie Kulundzija, bleef staan. Van die acht is Kulundzija de tweede die is aangehouden. In april vorig jaar gaf een andere Serviër uit deze groep van acht, Zoran Zigic, zich vrijwillig over aan troepen van SFOR. (Reuters, AFP)