Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de gemeente Anna Paulowna die een rommeltje maakt van het milieubeleid. Tevens aandacht voor de gisteren gehouden verkiezingen in Indonesië en de verkiezingen – aanstaande zondag - in België. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de tientallen kinderen die jaarlijks door een van de ouders naar het buitenland worden ontvoerd. De achterblijvende ouder stuit vervolgens op een muur van bureaucratie bij pogingen het kind terug te krijgen. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Over onder meer het aanlengen van niet-eetbare oliën in veevoer door veevoederbedrijven waardoor de dioxine-vergiftiging in kippen kon ontstaan. Verder een reportage over de vluchtelingen in Macedonië die binnenkort wel of niet terug naar hun huis in Kosovo kunnen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Rondkomen. In deze serie over gezinsfinanciën gaat het over verzekeringen. Veel Nederlanders hebben er weinig aandacht voor totdat ze bijvoorbeeld met brand in de woning worden geconfronteerd. Ned.2, 20.05-20.35u.

37°. De toenmalige studente Rahel Salo begon in 1994 te corresponderen met Jeffrey Doughty, een ter dood verdoordeelde die in een Texaanse gevangenis op zijn executie wacht. Nu zijn einde nadert, kan Doughty rekenen op de steun van zijn Duitse penvriendin. Rahel heeft beloofd aanwezig te zullen zijn bij de executie en reist af naar Texas. Afl.: Treffpunkt Todeszelle. ZDF, 22.15-22.43u.

Grensverleggers. Portret van Rob Pannekoek die in Maputo (Mozambique) op een motor rijdt en met zijn bedrijf als agentschap optreedt voor artiesten in Afrika. Hij wil met zijn bedrijf de Afrikaanse muziek van de dood redden. Ned.1, 22.22-22.52u.

Water: Een feest. Wetenschappers hebben buiten ons zonnestelsel tot nu toe geen enkele druppel water kunnen vinden. We consumeren, transporteren en gebruiken water maar verdwijnen doet het nooit. Het valt uit de lucht en sijpelt door in de grond, komt weer omhoog, verdampt en dan begint alles opnieuw. NGC, 22.30-23.00u.

Under the sun. Serie over hoe Amerikaanse studentenverenigingen nieuwe leden inwijden. Vanavond een boeddhistische monnik die zich op de vrije markt begeeft en betalende studenten kung fu-lessen geeft. Afl.: Kung Fu business. BBC2, 22.30-23.20u.

Ambon: Werken aan verzoening. Tweede deel van een serie over Molukse christenen op Ambon gaat over een bezoek aan vluchtelingenkampen. Verder proberen hulporganisaties de kloof tussen christenen en moslims te overbruggen. Ned.2, 22.55-23.30u.

SPORT

Voetbal. Verslag van de tweede oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen het nationale elftal van Brazilië. De eerste ontmoeting vorige week eindigde in een 2-2 gelijkspel. RTL5, 20.30-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Alleen op de wereld. Rémi van der Elzen praat met oud-Ajax-speler Johnny Rep over zijn keuzes, beslissingen en thema's in zijn leven. RTL5, 23.00-23.40u.

MUZIEK

Cardiff Singer of the World. De zangers en zangeressen komen vanavond uit de VS, Mexico, Denemarken, Frankrijk en Italië. Met het BBC National Orchestra of Wales en pianist Phillip Thomas. BBC2, 19.45-20.30u.

FILM

Das Boot (4) (Woflfgang Petersen, 1981, West-Duitsland). Zesdelige tv-versie van peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. Met Jürgen Prochnow. SBS6, 20.30-21.25u., met reclame.

Police Academy 2: Their First Assignment (Jerry Paris, 1985, VS). Tweede deel in succesrijke reeks banale lachfilms over (bijna) afgestudeerde agenten die elkaar in onnozelheid overtreffen. Met Steve Guttenberg. Veronica, 20.30-22.00u., met reclame.

To Protect and Serve (Eric Weston, 1992, VS). Misdaadthriller waarin corrupte agenten worden vermoord. Met C. Thomas Howell. Veronica, 22.00-23.35u., onderbroken door reclame.

. Die Ehe der Maria Braun (Rainer Werner Fassbinder, 1978, West-Duitsland). Zie Film-vooraf. Canvas, 23.00-0.55u.

The Adventures of Robin Hood (William Keighley & Michael Curtiz, 1938, VS). Tot dan toe duurste film van Warner (ruim 2 miljoen dollar) groeide uit tot klassieke swashbuckler. Errol Flynn excelleert als legendarische volksheld in het in Californië opgenomen Sherwood Forest. Ook met Basil Rathbone, Claude Rains, Olivia de Havilland. ARD, 1.00-2.40u., nagesynchroniseerd.

Out of the Past (Jacques Tourneur, 1947, VS). Klassieke film noir pur sang wordt wel de definitieve flashback-film genoemd. Private eye Robert Mitchum wordt verliefd op de, in opdracht van louche zakenman Kirk Douglas opgespoorde femme fatale Jane Greer. Schroeiende dialogen en opmerkelijke lichtpatronen. In 1984 herfilmd als 'Against All Odds'. ZDF, 1.25-2.55u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Sorority Girl (Roger Corman, 1957, VS). Voor die tijd pikante thriller waarin rijkeluisdochter Susan Cabot het campusleven onveilig maakt.

BBC1, 2.15-3.15u.

Between the Lines (Joan Micklin Silver, 1977, VS). Scherpzinnig, sardonisch portret van de privé- en professionele perikelen van de redactie van een met overname bedreigd underground-weekblad. Met John Heard, Jeff Goldblum. Morgen, RTL4, 13.05-15.10u., onderbroken door reclame.

Jamaica Run (Lewis Foster, 1953, VS). Romantisch in Caraïbisch gebied gesitueerde mystery. Ray Milland zoekt op bodem van oceaan naar belangrijk document voor Arlene Dahl. Morgen, SBS6, 14.35-16.10u, onderbroken door reclame.